Централната част на Европейския квартал в Брюксел беше блокирана за час късно във вторник след фалшива тревога за бомба, съобщи белгийската прокуратура.

Полицията отцепи района около Съвета на ЕС, където заседават представителите на държавите-членки и се провеждат Съветите на министрите, срещите на Еврогрупата и срещите на върха на ЕС. От другата страна на улицата е централната сграда на Европейската комисия.

Тревогата беше обявена от 22,30 до 23,30 часа българско време, преди в същата сграда днес да започне среща на върха на ЕС с държавите от Латинска Америка и Карибския басейн. На нея се очакват държавните и правителствените ръководители на 28-те членки на ЕС и колегите им от Централна, Южна Америка и Карибите. По-рано през деня имаше фалшива бомбена тревога в станция на метрото на няколко километра от Съвета.

Блокадата е била обявена, след като полицейско куче за откриване на експлозиви реагирало положително на автомобил паркиран в подземния гараж на Съвета. Властите веднага са блокирали и евакуирали целият район, включително станция на метрото, железопътна гара и автомобилни тунели. Изпратено звено сапьори от армията не е намерило експлозив и тревогата е била отменена след час.

„Разследването показа, че се отнася за фалшива тревога. Не е намерен никакъв експлозив. Никой не е арестуван“, се казва съобщениетo на прокуратурата.

Белгия се намира в състояние на повишена тревога за тероризъм, след като през януари полицията уби двама души в операция срещу терористична група от бивши джихадисти в източния град Вервие. Вчера полицията арестува 16 души в 21 едновременни обиска в жилища на чеченски имигранти. От тях двама останаха в ареста, а другите бяха освободени след разпит. Прокуратурата съобщи за улики за подготовка на терористично нападение, но след това заяви, че не е намерила доказателства за това при обиските.

Районът около европейските институции от януари насам е под усилена охрана, която включва и войници в пълно бойно снаряжение, патрулиращи по улиците.