СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – “Руският президент Владимир Путин е безскрупулен прагматик. НАТО е длъжна да окаже ответен натиск. Не бива да реагираме меко. Нашият алианс, солидарността ни и нашите действия са неотменими, ако искаме да съхраним основополагащите принципи на международния ред. Няма обаче интерес да отблъснем Русия за поколения напред.”

Това изрече Джеб Буш (62 г.) в реч снощи пред 2000 души в берлинския хотел “Интерконтинентал” по време на икономически форум на Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел.

Джеб Буш беше категоричен, че Русия е длъжна да зачита суверенитета на съседките си. Стратегията на НАТО и маневрите в Прибалтика били абсолютно правилни. На политиката на Русия трябвало да се отговори с твърдост. Буш похвали политиката на Меркел спрямо Кремъл, наложените на Русия санкции и призова Украйна да бъде подкрепена. 

“Съдбата на Украйна бавно се превръща в трагедия”, изрече ораторът.

Синът на 41-ия президент на САЩ Джордж Буш старши и брат на Джордж Буш младши (43 президент) има амбицията да влезе в Белия дом като 45-и президент след изборите догодина. Очаква се републиканецът Джеб, чието истинско първо име е Джон Елис, официално да оповести кандидатурата си на голяма пресконференция в понеделник  в Маями.

Не случайно той е на 5-дневна обиколка в Европа. След Берлин утре Буш заминава за Полша, следва Естония. Целта му е да докаже, че ако бъде избран за президент, той ще води разумна външна политика, а не агресивна, като тази на брат му Джордж Буш младши.

В речта си снощи той и дума не спомена за брат си, но на последвалата дискусия беше принуден да отговори на въпрос какво мисли за войната в Ирак, старт на която през 2003 г. даде брат му. Той отговори кратко:

«Аз не бих постъпил така.»

По адрес на баща си обаче си изрече:

«Той е най-великият човек, когото познавам. А и без него нямаше да има обединена Германия.»

Джеб Буш беше успешен губернатор на Флорида. Когато през 1999 г. бе избран на поста, щатът тънеше в дългове. При оттеглянето си през 2007 г. той го остави в цветущо положение. След това се впусна в частния бизнес и беше позабравен. Сегашната му европейска обиколка цели и да покаже, че ако бъде избран за президент, той ще води балансирана и разумна външна политика.

И не само това. На Буш му е нужна и голяма доза политическа реклама. Снимка с Ангела Меркел би била най-добрата безмълвна пропаганда. Такава, естествено, се появи. Както винаги обаче канцлерката постъпи с такт – не участва в чужди предизборни кампании. Тя се появи в залата снощи, след като Буш беше приключил с речта си. Двамата обаче си стиснаха ръцете и размениха няколко думи.

Дали трети Буш ще влезе в Белия дом, ще се разбере на президентските избори догодина. Дотогава Джеб Буш първо трябва да победи във вътрешнопартийната надпревара, като се пребори с останалите 19 кандидати републиканци, за да бъде издигната кандидатурата му. 

Умният му ход засега е, че на плакатите му пише само «Джеб», сиреч той не залага на династията Буш, а единствено на себе си.