Не, на става въпрос за тв риалитито "Съдебен спор", а наистина... Председателят на най-големия съд в страната - Софийския районен, Методи Лалов представи днес пред членовете на ВСС проект за продукт, подобен на Google Street View, който може да бъде внедрен в новата сграда на бул. "Цар Борис III".

(Вижте демото тук)

Всеки потребител ще може безплатно, виртуално от всяка точка на света да се разходи из съдебните зали, деловодства, регистратури, зали за медиация, читални за дела, архив и др. и да създаде предварителна представа за местонахождението на службите и помещенията в съдебната палата. Това ще подобри ориентацията на посетителите при физическото им влизане в сградата, подчерта Лалов. Той каза, че такива системи, подобни на Google Street View, отдавна функционират в молове и кантори, но за пръв път би се реализирала в съда.

Програмата ще осигури и достъп до информацията за текущи дела, справки по дела, обявления и др. услуги. В следващ етап от развитието на проекта се предвижда подаване на заявки за издаване на документи онлайн, като пречките засега са само законодателни, каза Лалов.

Плановете му, които той сподели пред членовете на Съвета, стигат и още по-далеч - излъчване в реално време на публични съдебни дела директно от съдебните зали. Пред Клуб Z председателят на СРС каза, че във финансирането на подобна функционалност биха се включили и адвокатски организации.  

Според него подобна мярка би имала дисциплиниращ ефект за поведението на страните в процеса, както и на самите съдии към адвокати и подсъдими. 

Членовете на съвета се поинтересуваха дали евентуално новата платформа може да се включи към сегашния сайт на съда, както и тръгнаха да размишляват дали тя да не се вгради не само в СРС, а в няколко пилотни или дори във всички съдилища в страната.

Лалов каза, че конкретно за СРС всичко би струвало 40 000 лв. с ДДС, но може да се пробва за начало с по-обран вариант - например само част от функциите за по-малко пари. Той предложи да се търси и съфинансиране от камари на адвокати и нотариуси.

Кадровиците на Темида обещаха, че ще мислят по въпроса.