Първата олимпиада за бионични атлети ще се проведе в Швейцария през октомври 2016 г., съобщи Би Би Си. В събитието, наречено Cybathlon, дори ще могат да участват напълно парализирани хора, които чрез мозъчен интерфейс ще могат да контролират свите аватари.


Ще има надпревара и за хора с изкуствени крайници, както и за такива с екзоскелети - моторизирани костюми, с който могат да се движат и човеци с парализирани крайници.


Домакин на събитието е Швейцарският национален изследователски референтен център. Организацията се надява, че олимпиадата ще увеличи интереса към технологии, които увеличават физическите способности на хората.


За парализираните от врата надолу ще бъде предоставено специално устройство, с което те ще управляват с мозъчни вълни своя аватар в компютърна игра.


За състезанието ще се използват както вече налични на пазара помощници, така и прототипи, предоставени от изследователски лаборатории.

 

В надпреварата ще могат да се използват и високотехнологични устройства, които не са позволени в регламента на параолимпийските игри.