Българската агенция по безопасност на храните се усъмни в резултатите от изследването на "Активни потребители" на различни видове краве масло, които показаха, че някои марки, присъстващи на българския пазар имат сериозни отклонения в качеството и изобщо не могат да бъдат смятани за масло. Парадоксалното е, че тестовете на потребителската асоциация бяха направени именно в лаборатория на БАБХ. Това обаче не станало по утвърдения чиновнически ред, а тайно, и затова от анализа нямало особен смисъл.

"Мерки могат да бъдат взети от агенцията единствено ако пробите са взети официално от Агенцията и в тях се констатира наличие на немлечни мазнини", заяви експертът по контрол на храните д-р Райна Иванова пред Нова тв тази сутрин.

"Активни потребители" дадоха тайно пробите от 10 марки масла в лабораторията на БАБХ, защото при предишния им тест на масла - през 2014 г. - от БАБХ не предприеха мерки с мотива, че лабораторните изследвания на техните проби, взети след "Активни потребители", не дали същите резултати. Тогава упорито се говореше, че вземането на пробите е било компрометирано, като цялата партида масла на някои производители е била подменена с партида масла, при които няма отклонения от нормите и ненаписани на етикета съставки. Това е станало, след като фирмата нарушител е била предупредени за предстоящото вземане на проби не от други, а от хора от БАБХ.

Д-р Иванова отказа да коментира резултатите от теста на "Активни потребители".

"Току-що видях протокола, не мога да го коментирам", каза тя.

Иванова все пак потвърди, че тестът е направен в тяхната лаборатория, но не знаела кога и това също било основание да се съмнява.

Председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов обаче обясни, че нарочно този път от асоциацията са дали пробите не в една, а в две лаборатории, за да отпадне хипотезата, че за некачествените продукти на пазара и липсата на санкции от държавата са виновни грешки на лабораториите.

Той подчерта, че едни и същи фирми, които може и да сменят марките си, извършват нарушенията.

Реакцията на БАБХ на теста им той коментира с думите:

"Същото е като с копърките - всеки може да отиде и да ги снима със скрита или открита камера и да ги засече, само ДАИ не може да ги хване".

Напоследък около БАБХ се струпа серия от скандали. Наскоро шефът на ведомството бе Пламен Моллов бе уволнен след скандал със собственика на "Аладин фудс" Аладин Харфан, който обясни за корупционни схеми във ведомството, което събирало "такса спокойствие" за да си затварят очите инспекторите.