Търпението може би е добродетел, но малко хора биха решили да изпитат това качество на папата като го накарат дълго да ги чака. Владимир Путин явно е сред тях. В сряда руският президент остави главата на Римокатолическата църква да го чака един час и половина да се появи на срещата им във Ватикана, отбелязва "Гардиън".

Случилото се в сряда обаче не е изключение. Любовта на Путин към закъсненията е легендарна. Журналистите, които отразяват дейността на Кремъл, са засичали негови закъснения от часове. Срещите на руския президент всъщност като изключение почват навреме.

Путин обаче закъснява избирателно според лидерите,с които се среща. Така че появяването му само с 90 минути по-късно при папата е знак на уважение към папата. При първата си среща с Франциск през 2013 г. той пристигна едва с 50 минути по-късно. Вече отхвърленият президент на Украйна Виктор Янукович веднъж беше оставен да чака руския държавен глава повече от четири часа. Европейските държавни лидери чакат често час и повече от час.

Путин си закъснява още от самото начало - не е някаква новост. Той дори се появи с 14 минути по-късно на аудиенция при английската кралица през 2003 г., а там протоколът е железен.  Година по-рано накара родителите на деца, загинали в самолетна катастрофа, да го чакат на гробищата повече от два часа.

През 2012 г. Путин закъсня с три часа за срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Москва като го остави да обикаля Червения площад и да си хапе палците, докато очаква зелена светлина от Кремъл. Интересното е обаче че няма сведения някой световен лидер просто да се е отказал преди да се осъществи срещата му с Путин.

Същевременно руският президент винаги е навреме, когато има тв пресконференции и други планирани събития. Затова и съществува подозрение, че неговата склонност към закъснения, когато се среща с руски и чужди лидери е търсен психологически прийом.

От друга страна Путин закъснява открай време, много преди да стане президент. Бившата му жена Людмила веднъж разказа как неговите късни появи на техни срещи я докарвали до сълзи.

„Аз винаги бях много точна, но Владимир Владимирович - никак. Час и повече закъснение за него си беше нормално. Спомням си как стоях близо до метрото. Първите 15 минути закъснение бяха нормални, дори и половин час беше приемливо. Но когато минава повече от час и той все още не се е появил, започваш да плачеш“, разказа Людмила.

В сряда обаче се случи нещо необичайно. Като възможен знак, че Путин може и да се е почувствал този път леко неудобно от закъснението си при срещата с папата, от Кремъл излязоха с обяснение за късната поява.

„Вярно е, че срещата с папата се осъществи малко след планираното време“, каза говорителят на Путин Дмитрий Песков пред руски журналисти. „Причината е, че разговорите в Милано продължиха по-дълго от очакваното и кортежът се придвижи по-бавно от предвиденото през улиците на Милано и Рим. Разбира се, през цялото време бяхме във връзка с Ватикана и обяснихме причината за закъснението“, каза още той.

Песков обясни, че папа Франциск и Путин са имали „задълбочена“ дискусия в продължение на повоче от час, като са засегнали темата за Украйна и други международни въпроси, както и теми за „универсалните човешки ценности, които обединяват католическия и православния свят“. Според Ватикана дискусията основно се фокусирала върху Украйна и призива на папата за мир в страната. Путин получил и медальон „ангел на мира“. Според някои световни агенции светият отец бил сдържан и резервиран към събеседника си.

Говорителят на Путин доста остро коментира думите на американския посланик при Светия престол Кенет Хакет, който каза, че се надява, че папата „може да каже повече за загрижеността за териториалната цялост“ в Украйна.