СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Ангела Меркел месеци наред се бори за спасяването на Гърция. Сега и тя е прозряла, че всичко е било напразно. Задава се Grexit (излизане на Гърция от еврозоната – бел. ред.)

Това съобщава днес в. «Билд». Най-тиражният германски всекидневник се позовава на високопоставен немски дипломат, който заявил за изданието: «Сега и канцлерката знае, че времето изтече.»

Меркел изтрезняла след двучасовия разговор, приключил в 0,20 ч в сряда. Както е известно, канцлерката, френският президент Франсоа Оланд и гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещнаха във вторник вечер в Брюксел.

Срещата е започнала с усмивки, но когато тримата се разделили, за Меркел станало ясно това, което досега не искала да прозре – фалитът на Гърция е неизбежен, твърди «Билд». По този вариант вече открито се говорело сред доверен кръг около Меркел.
Според източника на «Билд» канцлерката вече не изключвала Grexit поради следните причини:

По време на двучасовия разговор в Брюксел Ципрас се държал арогантно. Той отхвърлил всички условия на ЕС, като например завишаване на ДДС.

Повлияло и вчерашното решение на Международния валутен фонд да прекрати преждевременно разговорите с представители на гръцкото правителство. Като причина от МВФ посочиха “големи различия”.

Меркел е подложена на натиск и от собствената си партия – Християндемократическия съюз, както и от сестринския баварски Християнсоциален съюз. За да се налеят още милиарди за спасяването на Гърция, трябва да се гласува в пленарна зала. Редица депутати от ХДС и ХСС обаче дали да се разбере, че няма да подкрепят подобно “безумие”.

Към това трябва да се прибави и лошия сигнал от Атина. Гръцкият Върховен административен съд вчера обяви намаляването на пенсиите за противоправна мярка. Веднага след това комунисти демонстрираха срещу политиката на икономии. Те обсадиха финансовото министерство, свалиха знамето на ЕС от покрива и издигнаха лозунг: “Стигна ни до гуша! Платихме достатъчно.” Силите на реда бяха принудени да затворят ведомството.

“Сега в Берлин текат усилени консултации какво трябва да се направи в случай на банкрут на Гърция, като например опрощаване на гръцкия дълг”, твърди “Билд”, като вмъква свой коментар: “Държавен фалит вместо спасяване!”

Вестникът цитира и източник от правителството: “Никой не може да ни обвини, че не сме направили всички възможни опити (за спасяването на Гърция – б. р.).” Изданието цитира и шефа на германската национална банка – Бундесбанк, Йенс Вайдман: “Рискът от банкрут се повишава с всеки изминал ден.”

Гърция има още един шанс, вероятно последен. Идния четвъртък в Брюксел се срещат финансовите министри от еврозоната. Техният ултиматум е дотогава Атина да представи концепция, одобрена от парламента. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоява час по-скоро да се подновят разговорите между кредиторите и Гърция.

“Необходимо е през идните дни да се стигне до споразумение. Топката е в полето на Гърция”, заяви днес Юнкер.