СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Владимир Путин през последните месеци е изпратил поредица писма до бившия германски канцлер (1982 – 1998 г.) Хелмут Кол (85 г.). Руският президент се надявал известният политик да каже добри думи за Русия, като се застъпи за позицията на Кремъл в украинската криза.

Това разкрива в най-новия си брой сп. “Шпигел”. От служебния офис на Хелмут Кол нито потвърдили, нито отрекли информацията. Липсва ли категорично опровержение обаче, е ясно, че изнесеното е вярно. Известно е, че думата на Кол по международни въпроси все още се чува не само сред редиците на Христиняндемократическия съюз.

Всяко публично становище на ексканцлера би било от полза за Путин, коментира “Шпигел”. Ясна е и позицията на Кол, която е в разрез с политиката на Ангела Меркел – твърд курс спрямо Русия заради кризата в Украйна и анексирането на Крим. Дори на срещата на държавите от Г-7, порведена на 7 и 8 юни т. г. в Германия, Меркел се застъпи за продължаване на санкциите спрямо Москва, ако не се сложи край на ескалацията на напрежението в Украйна. Канцлерката изключи и възможността Русия да се върне в елитния кръг. Г-8 стана Г-7, след като през 2014 г. Русия бе изхвърлена от Голямата осморка заради Крим.
Обратното - бившият германски канцлер Хелмут Кол многократно е предупреждавал, че диалогът с Кремъл не бива да се прекъсва.

“За един стабилен европейски мирен ред привличането на Русия е от жизненоважно значение”, написа Кол в книгата си “Поради загриженост за Европа”, излязла от печат през ноември м. г.

Кол изразява и мнение, че Западът също носи вина за кризата в Украйна:

“Западът, естествено, не може да мълчи по поведението на Русия и положението в Украйна, но и Западът би могъл да демонстрира по-умно поведение. И двете страни направиха грешки и не взеха под внимание определени дадености.”

В момента Хелмут Кол се намира в интензивно отделение на клиниката по хирургия на Университетската болница в Хайделберг. На 2 юни германските медии съобщиха, че ексканцлерът е на смъртно ложе след сложна чревна операция. Германците си отдъхнаха след съобщение на лекуващия екип, че състоянието на Кол е тежко, но не безнадеждно.

По-рано – на 4 май, Кол беше опериран в ортопедичната клиника на същата болница. Тогава му беше сменена тазобедрена става. Ексканцлерът бързо се възстанови и се готвеше да постъпи в санаториум за оздравителни процедури. Малко по-късно обаче се наложи втора операция и Хелмут Кол все още е в реанимация.

Съобщенията на чуждестранни медии за кореспонденция между руския президент Владимир Путин и бившият германски канцлер Хелмут Кол не отговарят на истината, реагираха от Кремъл.

"Това не е вярно" - заяви говорителят на президента Дмитрий Песков отговаряйки на журналистически въпрос.