"Полицията се справи с пожарния казус и в Гърмен, и вчера. Но това не може да бъде решението, което да ни успокои. Става дума за общ социален проблем, който се отразява на всеки един от нас. Ако искаме българи, роми, турци да са част от политическата нация основата е закон, еднакъв за всички. Полицията трябва да бъде там не когато конфликтът избухне, а за да не избухне".

Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев пред бТВ в коментар за възникналото напрежение между българи и роми в кв. "Орландовци" вчера.

Кънев изтъкна, че служителите на реда са тези, които трябва да респектират, а в подобни зони това става с "трайно полицейско присъствие". Той коментира и изказванията на някои българи от квартала, които обясниха, че единственият начин да са спокойни е да ходят въоръжени.

"Това спокойствие продължава само до момента, в който и отсрещния е въоръжен", смята Кънев.

Според него проблемите от подобен тип са видими, те са навсякъде и очевидно съзнателно се изострят преди избори.

"Някой трябва да ги назове с истинското им име. Да престанем да говорим за стратегии, декади, петилетки. Най-важното е, че не може да има решение на остър социален проблем, когато държавата съзнателно се оттегля от него. Държавата трябва да има трайно, постъпателно присъствие там, където има най-голяма нужда, където престъпленията са повече от другите", обясни Кънев.

Лидерът на ДСБ призна, че рискът от политическа провокация в подобни ситуации винаги съществува. Това обаче според него не трябва да затваря очите на държавата за това, че проблемът е реален.

"Когато има отсъствие на държавата, управляват местните барони", обясни Кънев.

Според него в случая става дума за един провален модел на интеграция. Кънев не е убеден, че събарянето на незаконните постройки ще реши проблема.

"Ако съборим кварталите ще тръгнат едни тълпи бездомници, това ли искаме?", попита Кънев.

Според него рецептата е в махалите да влезе първо полицията, после да се направи здравен пункт, после да се появят и социалните работници. 

"Когато Москов каза, че здравеопазването може да влезе след закона го обявихме за фашист. Но той каза истината", заяви Кънев.

Очаква се скоро да има среща между реформаторите и вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Според Кънев досега Бъчварова показва, че се справя със своята работа. Той даде за пример както случая в "Орландовци", така и казуса в Гърмен. Лидерът на ДСБ посочи, че Бъчварова приема и необходимостта от реформи в сектора, независимо от протестите на полицаите.

"БСП и ДПС са тежките виновници за това, което се случва в гетата. Ако си позволят да открият такъв дебат ще излязат от него много омърлушени".

Така Кънев коментира възможността опозицията да поиска вот на недоверие заради проблемите в сектор "Сигурност". Кънев е убеден, че секи лев, вкаран в постоянно полицейско присъствие, ще се върне като 10 лв. по-малко кражби и престъпления".

За пореден път лидерът на ДСБ коментира думите на премиера Бойко Борисов, че реформаторите и Патриотичният фронт трябва да са благодарни на ДПС, че настоящото правителство съществува.

"Това правителство е плод преди всичко на усилията на Реформаторския блок и моите лични усилия. Ако това правителство зависи от ДПС, проблемът в гетата ще си остане. Ако правителството беше с ДПС, аз щях да бъда отвън. Правя всичко възможно това правителство да къса с лоши практики в ДПС", каза Кънев.

За служебният премиер Георги Близнашки, който разкритикува правосъдната реформа и конкретно министъра на правосъдието Христо Иванов лидерът на ДСБ заяви:

"Той каза едно нещо преди 4 месеца и обратното сега. За него политическите завъртания са обичайни за кариерата му. Ние стоим зад предизборната си програма и програмата на правителството. Който се върти той да отговаря защо се върти".