Днес и утре са последните възможни дати за регистрация за Икономическия форум за Югоизточна Европа 2015 (ИФЮЕ). Събитието ще се проведе на 18 и 19 юни 2015 г. в Кемпински хотел Маринела София. Очаква се във форума да се включат над 600 бизнес лидери, официални лица от България и региона, както и представители на авторитетни международни институции.

В рамките на събитието са предвидени 10 кръгли маси и няколко интересни съпътстващи събития. Форумът се организира с официалната подкрепа на г-жа Миглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси, Министерство на икономиката на Република България и Представителството на Европейската комисия в България.

Сред темите, които ще бъдат дискутирани, са: Инвестиционният план „Юнкер”; Разработване на високи технологии и ICT продукти в ЮИЕ; Инвестиционен климат и възможности за инвестиции в ЮИЕ; Промяна на градската среда в интелигентни градове; Значение на свободните и специалните икономически зони; Европейски фондове за ЮИЕ; нова визия за реформата в здравеопазването (фокус върху болниците и клиничните проучвания).

Има и интересни съпътстващи събития. Сред тях са Balkan Trade Bridge – международно събитие за осъществяване на контакти. Става дума за предварително организирани бизнес срещи между Изпълнителните директори/ Мениджъри Покупки на големи международни компании (купувачи) и доставчици и производители на продукти и услуги (доставчици) от България и региона. Партньор на събитието ще е Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. (Възможна е регистрация за една или повече 20-минутни срещи, както и за пет бързи срещи по 5 минути всяка).

В рамките на форума ще има и друго събитие за създаване на контакти. То е наречено Let’s be partners и е насочено към потенциални партньори по международни проекти през новия програмен период. На едно място ще се съберат представители на потенциални бенефициенти с интерес за разработване на европейски проекти и намиране на партньори от цяла Европа. На фокус са програмите: „България-Сърбия”, „ДУНАВ”, „ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА”, „Балкани – Средиземно море” и „АДРИОН”. 

Ще има и кръгла маса на министрите на икономиката в региона в рамките на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. В нея ще вземат участие правителствени представители от Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Румъния и Хърватия.

"Законова рамка за растеж и създаване на работни места в България" е наречено друго съпътстващо събитие, организирано от Световната банка.

Клуб Z е медиен партньор на Икономическия форум за Югоизточна Европа.