Европейски лидери днес заговориха за фалит на Гърция и излизането ѝ от Еврозоната като за непосредствена опасност, някои от тях – призовавайки за извънредни мерки.

Европейската комисия публикува подробности за позициите на кредиторите и на Атина безрезултатните досега преговори, посочвайки, че крайнолявото правителство на Алексис Ципрас е отхвърлило разумен според нея компромис. Тя изключи възможността за опрощаване на гръцки дълг.

Видими признаци на тревога липсваха само в Атина, където Ципрас заяви, че ще чака институциите – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд – „да се върнат към реализма“.

В Брюксел след провала на поредния кръг преговори вчера, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер трябваше да се срещне с председателя на Европейската централна банка Марио Драги. ЕЦБ поддържа платежоспособността на гръцките банки, откъдето хората масово теглят парите си с програма за спешна ликвидна помощ срещу залог от гръцки държавни облигации. При фалит тя трябва да спре и това да доведе до затваряне на трезорите.

Извънредно положение?

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер днес предложи Комисията да състави план за извънредно положение, ако Гърция банкрутира. Тя няма пари за следващото си плащане към МВФ от 1,6 милиарда евро в края на месеца и не може да го направи, ако не стигне до споразумение с кредиторите, което за възстанови замразените от средата на миналата година спасителни кредите срещу реформи.

“Трябва да съставим извънреден план, защото Гърция ще изпадне в извънредно положение“, каза Йотингер, комисар по цифровата икономика  в Берлин. Той е сред влиятелните фигури в Християндемократическия съюз на аАнгела Меркел.

“Енергоснабдяване, заплащане за полицията и за медицински доставки и фармацевтични продукти и много още“ трябва да се осигури, каза той. “Мисля, че Комисията трябва да изработи план, който да предотврати влошаване на положението, в случай че Гърция напусне Еврозоната, в случай на банкрут“.

Очаквайте подробности!