Движение България на гражданите (ДБГ) предлага създаването на Общинска полиция и промени в Закона за МВР, които да гарантират повече униформени служители на терен и правомощия на местната власт в опазването на обществения ред.

Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и председател на Комисията по регионална политика в Народното събрание Найден Зеленогорски в Плевен днес.

Според Зеленогорски създаването на общинска полиция в населените места и увеличаването на правомощията на общинските инспекторати ще спомогне до голяма степен за затягане на контрола и противодействието на престъпността. Той отбеляза, че предложението му включва промени в закона, позволяващи на общинските полицаи да получават задачите си от кмета и общинския съвет и да изпълняват не разследващи, а функции по опазване на реда и превенция на битовата престъпност.

Предложенията на ДБГ предвиждат даването на допълнителни правомощия и на местните власти, които да решават за бройката и състава на общинските полицейски части, както и повече правомощия на общинските инспекторати.  Зеленогорски даде като пример как в момента кметът на населено място има право да задържа нарушител на обществения ред, докато инспекторът няма такива права.

Още преди 5 години обаче МВР и Столична община подписаха договор за създаването на общинска полиция. Преди две години столичният кмет Йорданка Фандъкова издаде заповед за започване на работа на денонощен патрул от същата структура. Общински полицаи има и в Пловдив, Варна, Хасково и др.