Ал Кайда потвърди, че лидерът на нейното разклонение "Ал Кайда на Арабския полуостров" Насир ал-Вахиши е бил убит по време на американска атака с безпилотни самолети в Йемен. Във видео изявление организацията съобщава за още двама убити топ-командири.

Ал-Вахиши бе приеман за втория човек в ислямистката групировка и беше личен секретар на Осама бин Ладен. Атаката е била с дронове и е била извършена в петък в района на Хадрамаут, източно от Аден.

Ние от „Ал Кайда на Арабския полуостров“ скърбим заедно нашата ислямска нация... че Абу Басир Насър бин Абдул Карим ал-Вахиши, Бог да го прости, издъхна от американска атака срещу него и други двама братя муджахидини, нека Бог се смили над душите им“, казва във видеото Халед Батарфи от ръководството на групиворката.

"Ал Кайда в Йемен", известна още като "Ал Кайда на Арабския полуостров" е приемана от САЩ за най-опасното крило на ислямистката групировка.

Пентагонът не е коментирал. Това е най-големият удар срещу Ал Кайда след убийството на Осама бин Ладен в Пакистан през 2011 г.

Държавният департамент беше обявил награда от 10 милиона долара за всеки, който помогне ал-Вахиши да бъде изправен пред правосъдие.

Вчера либийското правителство съобщи, че е убит топтерористът Мохтар Белмохтар (42 г.). Опасният джихадист и последовател на Осама бен Ладен е бил ликвидиран по време на въздушно нападение с бомбардировачи на САЩ в нощта срещу неделя.