Европейската комисия одобри днес останалите две оперативни програми за България - „Региони в растеж“ и „Околна среда“. С това решение и 7-те оперативни програми на България за периода 2014 - 2020 година, чиято обща стойност за финансиране по политиката на сближаване на ЕС възлиза на над 15 млрд. лв., вече са приети. Това обяви еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу на съвместен брифинг с премиера Бойко Борисов.

„България е поела в правилната посока за извличането на максимална полза от реалните възможности, които политиката на сближаване на ЕС може да предложи на страната и нейните граждани. Инвестициите за периода 2014 - 2020 г. са насочени към ключови области, в които има най-голяма вероятност да се създадат работни места и да се повлияе максимално върху подобряването на живота на обикновените хора: подкрепа за малкия бизнес, създаване на система за научни изследвания и иновации в България; подпомагане на младите хора да изградят бъдещето си, както и подкрепа за основната инфраструктура и жизненоважните транспортни връзки“, каза още Крецу. 

Според нея сега най-важното е новите програми да бъдат изпълнени ефикасно и навреме. Еврокомисарят отбеляза, че е впечатлена от работата на българските власти за предишния програмен период 2007-2013 г.

"Вече наблюдаваме резултати, тъй като вече усвояването на еврофондовете е над 75%. Вижда се, че дават резултати тези съвместни усилия, тъй като преди 6 месеца нивото на усвояване за предишния програмен период беше около 60%. Успяхте да избегнете риска от връщане на средства на стойност 250 млн. евро., но все още остава за още над 1 млрд. евро. Уверена съм, че на базата на решителността си ще направите всичко по силите си. Аз съм тук, за да ви подкрепям", добави още еврокомисарят.

Според строителната министърка Лиляна Павлова за да се стигне до одобряването на програмата "Регони в растеж" управляващите са извървели "труден, дълъг и изпълнен с препятствия път".

Павлова бе категорична, че програмата предлага революционни за България подходи за изпълнение, които са добре обмислени, оценени, които се основават на научените уроци и целят да преустановят грешки, допускани в миналото.

Според министърката новата оперативна програма реално ще подкрепи реформите в няколко сектора, а именно – регионално развитие, образование, здравеопазване и социална политика.

"Основната цел е създаване на растеж и заетост в регионите, чрез мерките за градско развитие, регионален туризъм и новите финансови инструменти. Идеята е да се инвестира и в бедните региони, което ще доведе до овладяване на негативните миграционни и демографски тенденция, следствие от засилената миграция към София и големите градове, водеща до обезлюдяване на големи части от България“, посочи Павлова.

Средствата по програмата „Региони в растеж“ са на стойност 2,6 милиарда лева и са финансирани от ЕС по линия на Европейския фонд за регионално развитие. Заедно с националното съфинансиране общият им размер надхвърля 3 милиарда лв. 

Пряка роля в управлението на средствата от ЕС ще имат 39 градски центъра в България. Дейността им ще бъде насочена към устойчивото градско развитие, нисковъглеродната икономика, енергийната ефективност на сградите, интегрирания градски транспорт, социалната и образователната инфраструктура и туризма. 

Най-голямата приоритетна ос в оперативната програма е „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. По нея финансирането е за 1,6 млрд. лв. Инвестициите ще са насочени към обновяване на градски пространства, като улици, площади, пешеходни зони и паркове, съчетани с мерки за модернизация на детски ясли и градини и общообразователни и профилирани училища, социални жилища, социална инфраструктура, спортни съоръжения и подкрепа за културни институции като читалища, театри, опери, музеи, галерии и др. Мерките включват още енергийна ефективност в жилищни сгради, студентски общежития и публични административни сгради, мерки за насърчаване на частните инвестиции в зони с потенциал за икономическо развитие в тези градове, както и  интегрирани проекти за устойчив градски транспорт. Процедурата за кандидатстване ще бъде обявена в началото на юли месец.

Делегирането на функциите на междинни звена по отношение на избор и оценка на проекти за градско развитие на 39-те общини на градовете реално е спъпка в посока на децентрализацията и увеличаване на правомощията, но и отговорностите на местните власти.

По оперативната програма е предвиден и бюджет от 200 милиона лева по т. нар. Приоритетна ос 2, които ще се използват за инвестиции в енергийна ефективност в жилищни и публични сгради в 28 малки градове в периферни райони. Процедурата за кандидатстване ще бъде обявена през месец август.

Приоритетната ос „Регионална образователна инфраструктура“ в размер на близо 220 млн. лв. ще подкрепи училищата от регионално значение –професионалните, спортните, помощните, специалните и културните училища, както и висшите училища в България. Първата процедура за кандидатстване ще бъде обявена през месец август.

Приоритетна ос „Регионална здравна инфраструктура“ в размер на над 160 млн. лв. е насочена към реформата в спешната медицинска помощ. Процедурата за кандидатстване ще бъде обявена през месец септември.

Приоритетна ос ‚Регионална социална инфраструктура“ на обща стойност на над 100 млн. лв. ще продължи процеса на деинституционализация на социални услуги за деца и възрастни. Процедурата за кандидатстване ще бъде обявена през 2016 г.

Приоритетна ос „Регионален туризъм“ предлага нов подход в опазването и популяризирането на културното наследство. С 200 млн.лв. ще бъде подкрепена консервацията и реставрацията на обекти на културното наследство от национално и световно значение. Предвижда се също и включването на обектите в цялостни туристически продукти, чрез изграждане на инфраструктура за посетителите около самите културни обекти. Процедурата за кандидатстване ще бъде обявена през 2016 г.

Приоритетна ос „Регионална пътна инфраструктура“ на стойност над 350 млн. лв. е насочена към обновяване ключови отсечки от републиканската пътна мрежа, които ще подобрят достъпа до трансевропейските коридори и по този начин ще улеснят придвижването на стоки и хора. Процедурата за кандидатстване ще бъде обявена през месец ноември 2016 г.