Лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов прочете от парламентарната трибуна декларация по повод последните събития в кв. "Орландовци" в София, където от дни има сблъсъци между българи и роми. За разлика от друг път обаче Симеонов бе доста умерен в изказването си и не си позволи нападки към ромите. Той дори изтъкна, че част от тях искат да живеят според закона.

"Част от представителите на циганския етнос полага неимоверни усилия да живее според закона въпреки огромните трудности, заради обкръжението им в гетата. Държавата трябва да поощрява това поведение, да го стимулира", заяви Симеонов.

Той изтъкна, че за пореден път България е станала полесражение на етнически размирици.

"Нов конфликт между цигани и българи. Поводът е същият - силна музика от спрян автомобил, озверяла тъпла, въоръжена с колове, дотърчала да накаже направилия забележка. По щастлива случайност няма смъртни случаи. Евентуална фатална развръзка би довела до втора Катуница. За пореден път Родината ни се размина на косъм от мащабен етнически конфликт", каза Симеонов.

И изтъкна, че от Фронта отдавна отправят предупреждения, че това може да се случи. Именно за това борбата с битовата престъпност е едно от условията, което патриотите поставиха преди няколко седмици, за да продължат да подкрепят правителството.

Симеонов отново изтъкна ролята на ДПС за внушеното у ромите чувство за безнаказаност.

"Знакови бяха обещанията на Ахмед Доган в Столипиново, че няма да плащат ток и вода, ако гласуват за ДПС", припомни Симеонов.

От Патриотичния фронт настояват МВР да изработи стратегия за преодоляване на престъпността. Според него сблъсъцитге между българи и роми не са проява на социално напрежение.

"Нямало е случаи тълпи, въоръжени с брадви и сопи, да скандират: "искаме работа, искаме образование", и между крясъците "смърт на българите" да скандират, че искат галерия в ма'алата", припомни Симеонов.

Според него трябва да се възстановят дежурните пунктове на МВР в големите гета и криминогенните квартали. Симеонов смята, че трябва да има забрана за използване на озвучителни уредби на открито, силна музика от автомобили, позлването на улици и обществени площи за частни събития и т.н.

"Тези нарушения продължават десетилетия, пораждат омраза, ответна реакция. Да не говорим за масовите кражби, насилия и дори убийства. У всеки гражданин трябва да бъде внушен респект към закона. У тези, които е невъзможно - страх от закона", заяви Симеонов.

Той се обяви за консултации в едноседмичен срок между всички парламентарни групи и МВР за законодателни промени, които да облекчат борбата с битовата престъпност.