Ще пренасочим оръжията си към онези държави и територии, от които идва заплаха към Русия, закани се президентът Владимир Путин. Изявлението му идва само ден след като той обяви, че Кремъл ще увеличи ядрения арсенал на страната с поне 40 нови ядрени междуконтинентални ракети.

Ако някой застрашава нашата сигурност, ние сме длъжни да реагираме и насочим натам ударната си сила. Ще анализираме всичко, ще следим, но засега не виждам нещо, което да ни застави да се развълнуваме особено. Това по-скоро са политически знаци на отношението към Русия, отбеляза Путин.

Ще изпратим в Европа още изтребители от най-ново поколение Ф-22 Рейптър, съобщиха източници от Пентагона, цитирани от Си Ен Ен. Това ще е послание за Русия и нейната агресивна политика, коментират експерти.

Ф-22 Рейптър.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и държавният секретар на САЩ Джон Кери критикуваха думите на Путин за увеличаване на ядрения потенциал. Като "ядрено дрънкане на оръжия" и поведение, което е "дестабилизиращо и опасно", окачестви шефат на Североатлантическия блок изказването на руския президент. Според него такива действия на Москва са една от причините за повишаване бойната готовност на силите на алианса.

Междувременно тази нощ Москва вдигна под тревога 2000 десантчици в рамките на учение по приземяване в непознати местности, съобщи ТАСС. Десантчиците ще си партнират с мотестрелкови батальони от Източния военен окръг на Русия.