Най-сетне от най-високото равнище в МВР признаха, че зад размириците в гетата се крият и политически интереси. Това направи вътрешният министър Румяна Бъчварова след днешното заседание на Министерски съвет. На въпрос вижда ли политическа обвързаност в случващото се в ромските махали Бъчварова отговори:

"Може да се тълкува и по този начин. Специално в Орландовци поводът бе конкретен, битов. Организирането на последващите протести сигурно крие и някакви политически интереси".

Бъчварова обаче каза, че не може да назове кои са подстрекателите.

"Не мога да ви кажа конкретно, не мога да ви кажа и име. Фатк е, че има нещо, което стои зад конретните случаи", посочи тя.

От думите на вътрешния министър стана ясно, че МВР разполага с информация за готвени нападения и в други ромски квартали. На въпрос потвърдена ли е тази информация, която излезе вчера от служители в министерството, но с уговорката, че засега е само слух, Бъчварова отговори:

"Според информацията, с която разполагаме следим и други гета".

Бъчварова посочи, че има засилено полицейско присъствие навсякъде, но подчерта:

"Не бихме искали да изглежда като прекалена мярка и присъствие".

Тя бе питана и за полицесйкия протест и за това доколкото той се основава само на чисто професионали искания.

"Може и да греша, но в липса на диалогичност е последното, в което мога да бъда обвинена. Не мога да разбера какво е основанието за толкова силен и драстичен протест", каза Бъчварова.