Тези дни от Швейцария пристигна новина, дълго чакана за българските граждани, които живеят извън страната - ГЕРБ може отново да инициира създаването на Многомандатен избирателен район (МИР) "Чужбина", известен още като 32 МИР. Това се случи по време на среща в Берн на премиера Бойко Борисов с българската общност. На нея Димитър Иванов, представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина, му връчи няколко искания, сред които и това за МИР "Чужбина", а Борисов направо го покани в София за разговори с парламентарната група на най-голямата партия в НС. Какви са очакванията на диаспората ни, говори Димитър Иванов.

- Г-н Иванов, от колко време обществените съвети на българите в чужбина работят за създаване на 32-и МИР?

- Това предложение е от много отдавна, макар и да нямам представа кога е възникнала самата идея. ВОС работят, може да се каже, от 2009 г., т.е. поне от шест години и от тогава я поставяме.

- При срещата си с Бойко Борисов, освен подкрепа и обещание за среща с парламентарната група на ГЕРБ, той даде ли ви някакво уверение, че партията му ще направи такова предложение, че ще осигури парламентарно мнозинство, даде ли срокове, в които да стане това, разбрахте ли се кога ще дойдете в София за разговори?

- Форматът на срещата не позволяваше да се влезе в такава конкретика, но пък самият аз се изненадах от положителната и мигновена реакция на Борисов на нашето предложение. Координатите ми бяха взети от екипа, технически обслужващ делегацията и в момента въпросът е отворен - кога точно да се осъществи тази среща.

- Как си обяснявате отлагането на този въпрос през годините?

- Може би е от липса на политически консенсус и неразбиране на смисъла от това да има 32 МИР. Съществуват много митове, не само по отношение на МИР "Чужбина", а и за т. нар. фантоми. Който се занимава с изборна тематика, знае, че българите в чужбина са тези въпросни фантоми - гражданите, които никога не излизат в списъците по постоянен адрес и се спекулира редовно с този въпрос.

Другият момент е в страховете и притесненията какво ще стане с гласовете на МИР 32. Всяка партия си прави своите собствени сметки, които не винаги са професионални. Ние твърдим, че реакцията ще бъде положителна по принцип за България, а не за една или друга партия. Когато българските граждани в чужбина имат директно представителство в парламента, техните виждания и принос за развитието на България, това би била огромна добавена стойност за българското общество.

- Големите страхове в България са, че ДПС държи половината от гласовете в чужбина и в Турция избирателни секции се разкриват по-лесно.

- Това вече можем да го оборим. На последните избори извън страната гласуваха около 145 000 души, от които грубо около 85 000 бяха извън Турция, като определено една голяма част от тях не гласуваха за ДПС. За пръв път повече гласоподаватели извън страната подадоха гласа си за партия, различна от Движението. Не че искам да омаловажа гласоподавателите на ДПС, те имат същите конституционни права, каквито и ние, и в никакъв случай не бих влязъл в някакви етнически определения и теми. Реално погледнато гласовете на българските граждани в Турция имат таван от 150 000, а гласовете на българските граждани извън Турция имат таван от над 1 милион.

- Смятате, че създаването на МИР "Чужбина" ще мотивира повече българи зад граница да гласуват?

- Всичко опира до степен на мобилизация. Високата изборна активност на българските граждани извън страната е функция от степента на информираност за това какъв е реалният избор, да има изборна секция наблизо и да е удобна за стигане в рамките на половин-един час, да не се чака на опашки и пр.

Има българи в чужбина, които са демотивирани да гласуват, защото не знаят къде точно ще отиде техният глас. Винаги идва въпросът "Всъщност, за какво гласувам аз, кой е моят представител в парламента?". Целта не е да пусна хартийката в кутийката, а да знам към кого да отправя моите виждания, идеи, нужди. Такава личност няма. 1,5 милиона българи всъщност нямат към кого да се обърнат. Ако съм гласоподавател от Варна и имам някакви искания, се обръщам към избрания от Варна депутат. А към кого да се обърне гласувалият в Париж?

- Трудно е да се изчисли, но имате ли някакви предположения за това колко българи биха се мотивирали да гласуват с обособяването на 32-и МИР?

- Трудно е да се предвиди, да, но потенциалът е голям. При последните избори, при които имаше рекорд, говорим за едни 10 мандата, т.е. 10 депутати, които българите извън страната биха имали като представители в парламента. В случая бройката не е толкова важна, и един- единствен да има, може да се очаква качествена промяна. Не става въпрос за това българските граждани в чужбина да имат някакво мнозинство в парламента. Идеята е в това с какво можем да допринесем ние за развитието на страната си.

- Ако се стигне до среща с депутатите на ГЕРБ, имате ли изготвено конкретно предложение за разпределянето на мандатите?

- Да, елегантното решение е да има т. нар. плаващ мандат, т. е. да няма фиксирано число колко депутати се полагат на МИР 32, а те да се изчисляват на база подадените гласове. Изборните експерти посочват, че българските граждани в чужбина имат потенциал да излъчат поне 10 депутатски места. Но каквито и решения да се предложат, като например предварително заложена квота, това ще е крачка напред.