В последните години беше направено пълно осветление на прака в "Орландовци", но всичко беше изпочупено.

Това каза тази сутрин кметицата на столицата Йорданка Фандъкова пред БТВ. Тя беше гост в студиото по повод поредното недоволство на българи срещу ромските набези и незаконно живеещи хора от малцинството. 

Фандъкова каза, че още от 2012 г. тече процес срещу незаконното настаняване както в район "Сердика" (в който влиза кварталът, б.р.), така и в други райони. Тя определи, че се работи изключително последователно по отношение на премахването на незаконни постройки. Фандъкова даде пример, че в "Сердика" неколкократно са премахвани 14 постройки, а само 10-ина дни преди да възникне сегашното напрежение има издадени протоколи за премахване на още 14 и заповеди за още 5.

Кметицата специално подчерта, че са спекулации информациите, че идват пришълци заради изборите. От 2012 г. с променения Закона за гражданската регистрация районните кметове имат заповед да са стриктни и там няма новорегистрирани хора.

"Нашата задача е да премахваме при спазването на закона - това е дълга процедура за съжаление. Кметът на "Студентски" 17 пъти премахва незаконни постройки в Малинова долина - той ги маха, те продължават. Има нужда от обединяване на усилията на много институции", каза Фандъкова.

Телевизията показа репортаж от близкия кв. "Бенковски", където живеят кози и деца заедно във ферма на общински терен. Видя се, че ромите се захранват със силов кабел за ток, който върви по земята. Българин обаче каза, че това са му ратаи и не генерират напрежение.

Кметицата каза, че е поискала проверка в района и се оказало, е теренът е стопански и има стопански постройки. Фандъкова е поискала проверка от Агенцията по безопасност на храните по отношение на животните.

Относно незаконните ромски гета тя припомни и "най-знаковите" случаи - премахването на фургоните на бул. "Европа" - 17 постройки, в които са живели хора повече от 10 г., както и голямото гето в м. Смърдана в "Люлин".

"Това не означава, че не се образуват отново. Най-важната задача е да не се допускат регистрации извън и в нарушенвие на Закона за адресната регистрация", каза кметицата на София.