Министърът на отбраната Николай Ненчев е заповядал на Инспектората да направи проверки по случая с ген. Димитър Шивиков, срещу когото Военна полиция е изпратила сигнал в прокуратурата без да уведоми ръководството на министерството, съобщи БГНЕС.

Скандалът с ген. Шивиков избухна след като ДАНС отне достъпа му до класифицирана информация. Това провали номинацията му за Национален военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс. Поводът е започнато от прокуратурата досъдебно производство срещу ген. Шивиков за това, че използвал труда на военнослужещи за ремонт на негово жилище. Генералът напусна армията, а жителите на Карлово организираха протест в негова защита.

Действията на прокуратурата не били по анонимен сигнал, а по сигнал на Военна полиция, която е пряко подчинена на министъра, но той не е бил уведомен.

Досъдебното производство е било образувано на 01.04.2015 г. от Софийската военноокръжна прокуратура. Въз основа на събраните доказателства, на бриг. генерал Шивиков е повдигнато обвинение за злоупотреба с власт и служебно положение с цел имотна облага.

Вчера и премиерът Бойко Борисов застана зад ген. Димитър Шивиков. По време на заседанието на правителството премиерът поиска случаят да бъде изяснен.

"С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан… Извинявам се, но не мога да не го коментирам – че отишли няколко негови приятели да му помогнат да си направи ремонт, анонимен сигнал по телефона във Военна полиция... 

Военна полиция, без да си информира министъра сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка. Изключително достоен генерал. Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве. Две мисии в Афганистан. Министър, през главата му го правят!? ", каза Борисов.

И се ангажира заедно с военния министър "ще положим усилия да се опитаме да му помогнем".