СИМОНА РУСЕВА

Европа прави всичко възможно да спаси Гърция от фалит, водят се оживени телефонни и преки разговори. От 16 ч днес българско време в Люксембург започна спешна среща на министрите на финансите на държавите от еврозоната.
И точно в този решаващ момент гръцкият премиер Алексис Ципрас реши да се отправи за Санкт Петербург по покана на руския президент Владимир Путин.

“Ципрас е тайният ВИП-гост на икономическия форум в царската метрополия Питер”, написа по този повод “Билд”.

От днес до 20 юни в Санкт Петербург се провежда 19-ият икономически форум, организиран от Русия.  Той бе замислен от Кремъл като руския отговор на Световния икономически форум в Давос. Този път са поканени над 7000 участници, повечето от които топмениджъри от чужбина. Очаква се “звездата” на форума в петък да е Ципрас.

“Предвидена е двустранна работна среща между президента Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас”, оповести днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, но отказа подробности. “С присъствието си на форума Ципрас иска да покаже на европейците, че държи в ръцете си и други карти. Обективно обаче Русия не е в състояние да разреши гръцката дългова криза”, заяви за Интерфакс Евгений Гонтмахер, водещ учен икономист от руската Академия на науките.

Докато Ципрас демонстрира близост с Путин, финансовият му министър Янис Варуфакис трябва да направи и невъзможното, за да се стигне до решение в Люксембург между 19-те финансови министри от еврогрупата по спасяването на Гърция от фалит.
Преди началото на заседанието финансовите министри на Германия, Белгия, Литва и Словения апелираха към Атина да спази обещанията си за провеждане на реформи.

“Само на тази база можем да се съгласим да отпушим последния транш”, заяви немският финансов министър Волфганг Шойбле. 
Става въпрос за последните 7,2 милиарда евро по втория спасителен пакет за Гърция. Изплащането им беше отлагано на два пъти, за да се даде възможност на Гърция да представи план за реформи - условието да получи сумата. Последниян срок да се изплатят въпросните 7,2 милиарда евро изтича на 30 юни тази година.

Няма да има гратисен период, заяви днес шефката на МВФ Кристин Лагард.