Единайсет бъдещи кучета водачи, които ще асистират на незрящи хора, получиха днес новите си имена на церемония в Училището за кучета-водачи в София.

Кметът на Столична община, Йорданка Фандъкова и Милан Залетел, главен финансов директор на телекома, предадоха единайсетте лабрадор ретривъра в ръцете на треньорите, които ще ги обучават за работа със слепи хора през следващата една година.

Преди да започнат същинските тренировки, кучетата живяха близо 10 месеца в приемни семейства, които, следвайки специално изготвен обучителен режим, им помогнаха да се социализират и да свикнат с градската среда.

След като завършат успешно тренировъчния си курс, дипломираните водачи на незрящи хора ще бъдат официално предадени на новите си стопани срещу символичната сума от 1 лев. Цената на закупено куче водач от чужбина е над 25 000 евро.

Мтел е основен спонсор на фондация „Очи на четири лапи” от 2003 година насам. Мисията на неправителствената организация е да рехабилитира и реинтегрира хора със сетивни и двигателни увреждания с помощта на служебни кучета. Фондацията обучава кучета водачи и безвъзмездно ги предоставя на слепи хора, които също минават курс на обучение за работа и живот със служебните кучета. Неправителствената организация също обучава и инструктори и развива мрежа от приемни семейства за социализация на бъдещи кучета водачи.

През последните 12 години мобилният оператор е инвестирал близо 500 000 лв. в инициативата. До момента са обучени и предадени на новите си стопани 54 кучета-водачи.