Гърция е опасно близо до фалит и отпадане от Еврозоната, след като преговорите между нея и кредиторите ѝ днес за пореден път се провалиха. До деня, в който страната може да се окаже неплатежоспособна и без спасително финансиране, остават по-малко от две седмици.

"Съжалявам да кажа, че е постигнат много малко напредък в разговорите между институциите и Гърция и никакво споразумение досега не се очертава", каза председателят на финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата) Йерун Дейселблум.

"Ние чакаме. Институциите направиха предложения, които са ясно по-улесняващи отпреди и чакаме", каза изпълнителната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард. "Можем  да стигнем до решение, само ако имаме диалог. Засега диалог няма. Единственият начин да го възстановим, е да има възрастни хора в стаята".

"Ако плащането, което Гърция дължи на МВФ до 30 юни, не бъде направено, Гърция ще бъде в дефолт спрямо МВФ", добави тя.

Европейският комисал по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси посочи, че крайнолявото правителство на премиера Алексис Ципрас и до днес не е отговорило на компромисни предложения направени му от институциите - Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ.

Междувременно в Гърция вложителите масово теглят парите си от банките от страх, че те ще бъдат затворени, ако странат фалира.

Според Дейселблум до момента гръцкото правителство досега е поставило на масата много малко мерки, които кредиторите виждат като вдъхващи доверие алтернативи на исканите от тях мерки.