Върховният съд на Ирландия отказа да предаде на българските власти ирландец, заподозрян в опит за убийство, заради „реален риск“ той да бъде подложен на нехуманно отношение. Това пише Irish Independent, цитиран от "Фокус".

Българските власти искат екстрадирането на 40-годишния Ейдън О‘Дуайър, който е разследван за опит за убийство. Според нашите власти О‘Дуайър е извършил опит за предумишлено убийство на таксиметров шофьор, когото е наръгал с нож в гърдите.

Заподозреният е заявил, че е действал при самозащита и че нанесените наранявания не са били толкова тежки, тъй като таксиметровият шофьор е прекарал само една нощ в болница.

О‘Дуайър е бил арестуван в Ирландия на 24 юни 2014 по силата на европейска заповед за арест. 

Според Върховния съд, случаят е уникален заради здравословното състояние на О‘Дуайър, който през 2005 г. е преминал трансплантация на черен дроб и в момента е приема силни медикаменти.

Случаите в които западни страни отказват да ни предадат осъдени или издирвани, стават масови. През март Окръжният съд в Олденбург и Върховният областен съд на Бремен, Германия, отказаха екстрадиция на трима българи и по случаите бяха образувани казуси в Евроджъст. Съдебните решения, с които съдилищата отказват да изпълнят Европейска заповед за арест, са окончателни и не подлежат на обжалване и протест.

Мотивите на германските магистрати бяха опасения от лошите условия на затвора във Варна, където те трябва да излежават присъдите си. Те се позоваваха на доклад на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и на резолюцията на Европейския парламент за условията в българските арести и затвори.