Предприятията, които членуват в национално представителните работодателски организации, ще спират работа за по 1 час всеки ден в знак на протест срещу поскъпването на тока от 1 юли. Това се казва в декларация, подписана от  Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Акцията започва идния петък. 

От трите организации на бизнеса вече многократно възразяваха срещу планираното увеличение на цената на тока. Досега обаче това не е разколебало енергийния регулатор да отмени въвеждането на новите тарифи, от които ще страдат основно производствените предприятия.

В декларацията си трите организации на бизнеса заявяват, че не желаят повече да плащат за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика. Според изчисленията им неефективното управление на държавните предприятия в сектора струва 250 млн. лв. годишно.  

В декларацията се отбелязва, че във всички европейски държави цената на тока за бизнеса е с между 2.5 и 4 пъти по-ниска от тази за бита, докато в България изкуствено се поддържат ниски цени за домакинствата, които се финансират с по-висока цена за бизнеса.