"Звучи доста странно тази поредна нелепица на този човек. Нито един от 20-тимата арестувани в "Орландовци" не може да бъде уличен в каквато и да е съпричастност с ДПС."

Така лидерът на ДПС Лютви Местан отвърна на днешното обвинение от страна на Валери Симеонов, че Движението е предизвикало етническото напрежение в Гърмен и Орландовци. Местан изказа и друга теза:

"Ако някой има политически интерес, то това е точно Патриотичния фронт, защото се вкараха в собствения си капан с непремерени ултиматуми спрямо господин Бойко Борисов. И сега, в резултат на нагнетеното напрежение, може да се очаква пролицейска и жандармерийска намеса в гетата и в кварталите с преобладаващо ромско население. Аз още оня ден ви казах - не се изненадвайте, ако след няколко дена, към края на месеца, заради осигурено засилено полицейско и жандармерийско присъствие да чуете Симеонов и Каракачанов да кажат:

"Държавата ни чу! Действа адекватно, силово. Виждаме държавата в гетата, следователно сме доволни от управлението и оставаме във властта."

Би било прекалено елементарно, но от тях бог знае какви други решение едва ли бихме очаквали, защото по принцип залагат на първичните страсти в обществото."

Местан призова медиите да се ослушват около 1-ви юли именно за този сценарии.

Изявлението всъщност бе по време на пресконференцията на ДПС след проведения от тях днес Централен съвет, на който те обсъждаха стратегията за местните избори.

"На това заседание приехме няколко важни решения. ЦС прецизира и одобри критериите за номиниране за кандидати за кметове на населени места, общини и общински съветници. Най-важният сред тези критерии е избираемостта на кандидата- изграденият му авторитет, уменията му за работа в екип," каза Местан.

Според него, общинското и местното самоуправление се нуждаят от активни мениджъри, а не просто кметове, разчитащи на държавна субсидия. Изтъкна, че процедурите за номиниране представят ДПС като класически пример за партия с вътрешнопартийна демокрация.

"Много сериозна дискусия предизвика и идеята още повече да се задълбочи пряката демокрация вътре в партията. Убеден съм, че в немалко населени места ДПС ще организира и предварителен пряк избор за кметове на населени места. Това е ДПС. Тази партия функционира на принципа на вътрешната демокрация", отбеляза още Лютви Местан.