СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – “Най-вероятно в Гърция погрешно са разбрали усилията ми в намиране на компромис според мотото: все ще се намери някой в Европа, който накрая като фокусник ще извади от цилиндъра зайче. Няма такъв вариант. Многократно предупреждавах господин Ципрас да не разчита, че във всички случаи мога да предотвратя провал на преговорите.”

Острите думи са на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Предупреждението към Атина, че той вече де факто не изключва Grexit (излизане на Гърция от еврозоната) е отправено днес в изявление за онлайнизданието на «Шпигел».

Юнкер не крие, че е разочарован от гръцкия премиер:

«Не разбирам Ципрас. На доверието, с което тръгнах към него, не винаги беше отговорено подобаващо.»

Шефът на ЕК дава постфактум и задочен съвет на Ципрас:

«Вместо да хули Европейската комисия, Ципрас би следвало да разкаже в Гърция, че ЕК му предложи инвестиционна програма в размер на 35 милиарда евро за периода 2015 – 2020 г. Ако аз бих бил гръцки премиер, бих окачествил подобна стъпка като успех. Аз обаче не чувам абсолютно нищо.»

Вече няма никакво съмнение, че фронтовете са втвърдени. Както съобщихме, срещата на финансовите министри на държавите от еврозоната вчера в Люксембург се провали заради неотстъпчивостта на гръцкия представител Янис Варуфакис.

За понеделник в Брюксел е насрочена извънредна среща на върха на лидерите на 19-те държави от еврозоната. Това е последен отчаян опит за спасяването Гърция от банкрут. 

Ако не се постигне споразумение, Гърция няма да получи последния транш от 7,2 милиарда евро по втория спасителен пакет. Срокът изтича на 30 юни. Също до тази дата Гърция трябва да преведе на Международния валутен фонд 1,6 милиарда евро задължения по кредит. Шефката на МВФ Кристин Лагард предупреди вчера, че няма да има никакво удължаване на срока.

Нейната финансова институция била отговорна за 188 държави и ощетяването им било недопустимо. След провала на срещата Лагард оповести, че разговорите биха могли да имат успех, ако се водят от «възрастни хора». Така тя косвено обвини Варуфакис в инфантилност.

Националната банка в Атина бие тревога, че парите свършват. На срещата вчера в Люксембург шефът на еврогрупата Йерун Дейселблум попита члена на управата на Европейската централна банка Беноа Куре дали в днешния петък гръцките банки няма да бъдат принудени да затворят. Отговорът беше: «Утре (петък) ще са отворени, за понеделник не знам.»

Както вече съобщихме, за първите три дни на тази седмица гърци са изтеглили 2 милиарда евро. Вчера, четвъртък, сумата е била 1,2 милиарда евро. Така само за 4 дни са били изтеглени 3,2 милиарда евро.