Путин призова САЩ да не им натрапват свои решения и да оставят Русия сама да определя потребностите си. Руският президент произнесе дълга реч на Международния икономически форум в Санкт Петербург, след което отговори на въпроси. В дискусията участват и гръцкият премиер Алексис Ципрас и вицепремиерът на Китай Чжан Гаоли.

С Русия не трябва да се разговаря с езика на ултиматумите. А Вашингтон непрекъснато натрапва свои стандарти в отношенията, но Москва ще определя сама потребностите и интересите си, изтъкна руският президент. Той добави, че се надява Русия и САЩ да възстановят отношенията си на предишното ниво, което ще позволи те да се развиват в бъдеще.

Двете страни ги обединяват общите заплахи: тероризма, наркотрафика, разпространяването на ядрено оръжие, подчерта Путин.

Отговаряйки на въпрос за Украйна, лидерът на Кремъл обясни, че не Москва е виновна за кризата в тази страна, а подкрепата от Запада на антиконституционните сили, довели до преврат в Киев. След това той поясни, че руснаците и украинците са братски народи, които имат общи културни корени и обща история и са обречени на общо бъдеще. Путин подчерта, че Москва ще отстоява до край изпълнението на минските споразумения за траен мир в Донбас.

Пак в отговор на въпрос президентът коментира, че Русия и Китай не изграждат съюз против никого, нито военни блокове, а просто търсят реализация на националните си интереси.