"Пишете ли 6 на МВР, ръководено от Румяна Бъчварова?" попита днес Бойко Василев в Панорама по БНТ.

Гостът му, към когото бе насочен въпроса, бившият вътрешен министър, сега председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, се посмути, но отговори:

"МВР не трябва да бъде след събитията. МВР трябва да бъде повече с функции за превенция. И тук мога да кажа, че в Орландовци кметът на София каза, че трябва да има полицейско присъствие повече, защото се очаква да има ескалация на напрежението, а тя вече се задаваше." 

Цветанов все пак отбеляза, че след това МВР си е свършила прекрасно работата.

"Смятам, че оперативната работа е малко занемарена. И точно в това е проблемът - липсва изпреварваща информация за подготовката на подобни събития," каза още бившият министър.

Той обаче отказа да посочи виновник за това "занемаряване" - министър Бъчварова или главният секретар.

Основна тема в петъчното политическо предаване по националната телевизия беше именно етническото напрежение от последните дни. Също като своя партиен началник Бойко Борисов, Цветанов определи ситуацията като "палене на черджето":

"През последните години сме свидетели на опити за палене на черджето, и това се превръща като бизнес. Кой обаче го прави този бизнес? Активни хора, които имат определени цели, и ние забелязваме, че когато наближават избори, някой се опитва да нагнетява положението. И в определен момент контролирано да пусне всичко това, за да може да пусне всичко това, за да може да провокира определени политически цели."

Цветанов даде пример с аферата "Костинброд", като отбеляза как преди вота са се въртели слухове, че ГЕРБ ще манипулира процеса, последвано от скандала с допълнителните бюлетини, разкрит в деня за размисъл.

Дясната ръка на Борисов коментира и подозренията, че ГЕРБ работят с ДПС:

"В политиката, подаването на топката между политическите играчи, мисля, че е правене на политика. Разбира се, това е удобна теза на тези, които пускат в публичното пространство подобни тези. Но това, което е изключително важно да се знае е, че в момента управленската конфигурация е без ДПС, не само в този мандат, който започна преди 8 месеца, но го доказа и в първия си управленския мандат 2009-2011г. Но това по никакъв начин не означава, че не можем да водим конструктивен разговор с ДПС, с БСП, и с всички опозиционни партии в българския парламент по важни национално-стратегически приоритети."

Водещият Бойко Василев попита как ще отговорят на "гатанката" на ДПС с 100-те процента мажоритарен вот.

"ДПС се възползва от една обществена тема, която показа, че социологическите проучвания, около 55-60% от българските граждани искат мажоритарния вот. ДПС не са толкова за мажоритарния вот, но направиха много интересен ход, политически, за да покажат, че всички останали политически формации, които говорят за мажоритарния вот, всъщност има определено политическо лицемерие," отбеляза Цветанов, повтаряйки един от аргументите на Лютви Местан.

"Точно затова ние от ГЕРБ сме искрени, и казва, че ние сме за смесена избирателна система. Така че ДПС успя много елегантно да покаже на обществото, че всъщност всички политически партии през тези месеци и години говорят, че мажоритарният елемент е важен, но се показа, че когато те поставиха на масата изцяло мажоритарна система, всъщност те се съобразиха с обществените нагласи и се възползваха от тази ситуация," каза още той.