СИМОНА РУСЕВА

Гърция няма да получи щедри кредити от Русия, но се задават добри сделки. Президентът Владимир Путин и премиерът Алексис Ципрас са твърдо решени най-късно до ноември тази година да бъде изготвен план за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни.

Това стана ясно след днешния разговор на четири очи между стопанина на Кремъл и гръцкия премиер.

Те се срещнаха, след като и двамата произнесоха емоционални речи на 19-ия международен икономически форум в Санкт Петербург, руският вариант на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Ципрас беше специалният гост на Путин сред над 7000 представители на руски и чужди водещи концерни и фирми.

Русия възнамерява да вдигне ембаргото спрямо Гърция за внос на гръцки плодове, зеленчуци и хранителни стоки, стана ясно след срещата Путин-Ципрас. Наказателната мярка бе наложена от Русия на всички държави от ЕС в отговор на санкциите на Европейския съюз заради анексирането на Крим.

Известно е, че основният гръцки износ за Русия е предимно от селскостопански продукти. С идването си на власт в началото на годината Ципрас заплаши, че Гърция ще наложи вето на санкциите на ЕС, които ощетяват страната му. Все пак не го направи, но явно сега предпочете друга тактика.

Днес неговият енергиен министър подписа меморандум с руския си колега за строеж на продължение на газопровода “Турски поток” до Гърция. Така руски газ ще стига до Западна Европа през Гърция, а не през Украйна, както е сега. Кремъл отказа продължаване на договора с Киев след 2019 г.

Като ответен жест спрямо Гърция, през която ще се транзитира газ за Европа, руските санкции срещу южната ни съседка ще паднат.

“В най-скоро време експерти на двете страни ще обсъдят темата по падането на санкциите спрямо Гърция”, оповести говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след разговора на Путин с Ципрас.

Санкциите срещу останалите държави-членки на ЕС и срещу САЩ обаче ще бъдат продължени, добави Песков.

Той обаче уточни, че Путин и Ципрас не са разговаряли за руска финансова помощ за Атина. Така Песков опроверга появила се информация, че Москва била готова да изкупи гръцкия дълг. Подобна версия изключи и руският икономически министър Алексей Улюкаев.

Гърция е сериозно заплашена от фалит. Вчерашните преговори на финансовите министри от еврозоната в Люксембург се провалиха. За понеделник от 16 ч. българско време в Брюксел е насрочена извънредна среща на върха на лидерите на 19-те държави от Еврогрупата. Вероятността да се постигне споразумение с Гърция граничи с нула.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е скептичен, че в понеделник ще се намери решение. Той не очаквал “сензационни новини”. Сега топката била в гръцкото поле. Шойбле се надявал все пак през уикенда Гърция да направи разумен ход. Неговият телефон щял да е включен.