Бой на барабани, пушечни залпове, топовни гърмежи и тропот на конски копита огласиха вчера полето край Ватерло. Шест хиляди статисти от 52 страни направиха най-голямата досега възстановка на последната битка на Наполеон Бонапарт срещу коалицията от европейски монархии разиграла се преди 200 години до това белгийско градче на 25 км южно от Брюксел.

Над 60 000 зрители наблюдаваха от огромни трибуни "войските" облечени в костюмите от епохата и с нейните оръжия в ръце. Те изиграха основните моменти в десетчасовата битка завършила с над 10 000 жертви, 35 000 ранени и окончателния разгром на Наполеон променил картата на Европа.

Публиката видя как френската пехота щурмува фермите Угумон и Ла Е Сент защитавани от англичаните и атаката на на Наполеоновата кавалерия под командването на маршал Мишел Ней срещу пехотните карета на съюзниците.

На 18 юни 1815 година войските на коалиция от европейски монархии (Великобритания, Холандия и Прусия) начело с британския фелдмаршал Артър Уелсли, херцог на Уелингтън и пруския фелдмаршал Герхард Леберехт фон Блюхер, разбиват армията на Наполеон, прекратяват връщането му на власт и слагат край на неговата империя.  

Близо 120 000 съюзнически войници се сражават срещу 73 000 френски изтощени от марш през разкаляно от лятна буря поле, след като са спечелили битка срещу прусаците край Шарльороа. 

След поражението си Наполеон е заточен на остров Света Елена в Атлантическия океан, където умира през 1821 година. 

Във Франция на власт се връща династията на Бурбоните с Луи XVIII, брат на гилотинирания Луи ХIV. Последвалият Виенски конгрес пречертава картата на Европа и отваря пътя за столетие на относителен мир до началото на Първата световна война.