СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Драматичен призив към Ангела Меркел да спаси Гърция отправя гръцкият финансов министър Янис Варуфакис от страниците на днешното неделно издание на “Франкфуртер алгемайне цайтунг” (ФАЦ). Канцлеркака можела да избере и пагубния вариант – да изхвърли Гърция извън борда.

В навечерието на утрешната извънредна среща на върха в Брюксел по гръцката криза Варуфакис зове Меркел да вземе съдбоносно решение:

"Германската канцлерка в понеделник е изправена пред решителен избор – да се постигне почтено съгласие с едно правителство (гръцкото – б. р.), което отхвърли "спасителните пакети" и което се стреми към решение по пътя на преговорите. Или да последва сирените на собственото си правителство, които я окуражават да изхвърли зад борда единственото гръцко правителство, което е вярно на принципите си и което е в състояние да увлече гръцкия народ да тръгне по пътя на реформите. Твърде много се опасявам, че тя (Меркел – б. р.) трябва да направи този избор."

Така Варуфакис прехвърля на Меркел отговорността са спасяването или излизането на Гърция от еврозоната.

Ангела Меркел действително е подложена на натиск от средите на нейния Християндемократически съюз. Мнозина от депутатите й са категорични, че няма да подкрепят нови спасителни мерки спрямо Атина. Такива се гласуват в пленарна зала.

Докато мнозина са скептични, че на утрешната среща на върха на 19-те лидери на държавите от Еврогрупата ще се стигне до спасителен вариант, Варуфакис изразява оптимизъм:

"Сега всичко зависи от извънердана среща на върха в понеделник. Ние сме готови на компромиси, ако Меркел даде ясен сигнал. Ние ще пристигнем в Брюксел с твърдото решение за още компромиси, но само ако не ни питат готови ли сме да направим онова, което сториха предишните правителства – да приемем нови дългове при условия, които дават малка надежда Гърция да е в състояние да изплати задълженията си."

Варуфакис обаче и дума не споменава на какви компромиси е готова Атина.

В същия брой на ФАЦ президентът на Европейския парламент Мартин Шулц изрично предупреждава гръцкото правителство да не върви по посока на Grexit (излизане на страната от еврозоната):

"Това, което е невъзможно, е излизане от еврото, неплащане на дълговете, но очакване да продължи безгрижното наливане на средства от европейския бюджет."

В прав текст това ще рече, че не би било възможно Гърция да остане членка на ЕС, ако излезе от еврозоната. Шулц обаче е категоричен, че ще направи всичко възможно да не се стигне до такъв вариант.

"Дори в понеделник да се стигне до споразумение, гръцкото правителство няма да е в сътояние да изплати изцяло пенсии и заплати за юни. В края на месеца на Атина ще й липсват 3,6 милиарда евро. Гърция няма да може да изплати и 1,6 милиарда дълг към Международния валутен фонд, чийто падеж е на 30 юни", пише ФАЦ. Изданието се позовава на източник от средите на кредиторите.

Последният шанс да се пердотврати Grexit е утре в Брюксел. Първо е насрочена среща на финансовите министри на държавите от еврозоната. Тя трябваше да започне в 15 ч, но бе изтеглена за 12,30 ч, съобщи вчера шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум. От 19 ч започва извънредната среща на върха на лидерите на държавите от Еврогрупата.