Едва ли има депутати, които да са били толкова глупави, че да пишат ВЕИ-тата на свое име.

Така председателят на енергийната комисия в парламента и бивш енергиен министър Делян Добрев коментира по  Нова тв темата с поскъпването на тока за индустрията и връзката с политици, които произвеждат зелена енергия. Добрев отново даде заявка за започване на сериозни проверки. 

Както е известно, КЕВР обяви скок на т.нар. добавка задължение към обществото на индустрията. Според регулатора

По думите му ще се търсят и свързани лица, за да се види имат ли в действителност бивши и настоящи властимащи бизнес с ВЕИ. Според Добрев обаче бъдещата парламентарна комисия, която ще се създаде за проверка на всички договори за зелена енергия, няма да може да се справи сама с такъв обем от информация. Затова можело и подобно на казуса "КТБ", да се наеме външен одитор. Отделно договорите се проверяват и от агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ), като инспекторите са поискали още две седмици отсрочка.

Както е известно, КЕВР обяви скок на т.нар. добавка задължение към обществото на индустрията заради скъпия зелен ток. Бизнесът обяви бъдещи протести, но според регулатора, ако това не стане, тежестта ще се поеме от крайния потребител като цената на ел.енергията скочи със 17%. Против всякакво поскъпване е и правителството, а в неделя премиерът Бойко Борисов събра експертите да мислят как да се действа.

По думите на Делян Добрев е било взето решение да се променят изходните данни за регулатора. АДФИ проверява за незаконно присъединени към системата ВЕИ - такива, които не отговарят на условията или пък имат по-ниски инвестиционни разходи от тези, които КЕВР е смятал, че съответната зелена централа ще направи. Защото цената, на която държавата изкупува зелената енергия, се определя от регулатора и на база направените от компанията инвестиции.

Било е взето решение и за намаляване на административните разходи в държавните предприятия с по 10% на година.

По повод държавните предприятия Румен Радев, АКИБ, коментира, че има "крадене" - на работно време, при експорта, доставките и пр. 

Той анонсира и как ще протече протестът на бизнеса:

"Предвиждаме в петък изключване на енергийните мощности в 11 ч. Това ще се усети като удар в Германия включително", посочи Радев.

Мария Капон, председател на ЕНП пък цитира енергийната стратегия в сектора. По думите й за периода 2008-2011 г. разходите на ВЕИ са поевтинели с 80%, но не и изкупната цена. Тя цитира и текст, според който за периода 2015-2024 г. се предвижда изграждането на нови ВЕИ - колкото реактор и половина на АЕЦ "Белене".