Палмова плантация на о. Борнео

Палмовото масло присъства вече в почти всички хранителни продукти, включително и в българското бяло сирене, което слагаме на трапезата си почти всеки ден. Добивът на това масло от своя страна е основната причина за унищожаването на орангутаните. Заради увеличеното търсенето на евтините растителни мазници, се унищожават милиони хектари гори на островите Суматра и Борнео, част от Малайзия и Индонезия, където живеят симпатичните орангутани.

В последните години се говори все повече за храните, които включват растителни мазнини в съства си, и вредите и ползите от тях. Сами по себе си чистите студено пресовани растителни масла са безопасни в умерени количества. Термичната обработка обаче променя значително нещата. Такъв е случая и с палмовото масло. То съдържа много наситени мазнини, а при топлинна обработка се превръща в т.нар. трансмазнини, които са посочвани за причина за увеличаване на лошия холестерол.

Повечето от трансмазнините на пазара се срещат в изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, маргарини, хамбургери и др. Пържените картофи, приготвени във  веригите за бързо хранене,  също съдържат сериозни дози трансизомери.

Маслото от палмите е толкова популярно и евтино, че се ползва във всичко включително червила, козметика и почистващи препарати, и дори в най-популярните зърнени закуски.

По данни на Greenpeace заради палмовите плантации тези уникални маймуни ще изчезнат от лицето на планетата до 25 години. През последните 20 години заради изсичане на горите в Суматра и Борнео, орангутаните са загубили 90% от своите местообитания.

Дъждовни гори, големи 300 футболни игрища, биват изсичани на всеки час в Индонезия и Малайзия. за да се направи място за отглеждане на още и още палмови плантации. Вследствие на това унищожение 50 000 орангутани са били избити или са умрели вследствие на разрушаването на околната им среда.

Много от работниците в плантациите смятат орангутаните за вредители и сами ги избиват.

Организацията Change.org  се опитва да спаси последните останали от вида, като организира петиция против унищожаването им.