Труският премиер Реджеп Ердоган започна да пищи като скорец и спря предизборната си кампания. От стрес, от прекомерна амбиция или от ужаса, че може да се прости с премиерското кресло, на Ердоган му падна гласа, та стана герой и на "Господари на ефира".

Натискът върху властта в съседката ни наистина е огромен през последните няколко месеца. И залогът всъщност не са местните избори, които са в неделя. А изобщо политическото бъдеще на Партията на справедливостта и развитието и на нейния лидер Реджеп Ердоган. Почти като в България - евровотът у нас е тест за управлението на правителството на Орешарски,  у съседите изборите за местни органи са лакмусът, който ще покаже остава ли на власт досегашния кабинет.

От лятото на миналата година страната е залята от протести. Първо Истанбул въстана срещу плановете за "изкореняване" на парка "Гези". Емблематичният площад "Таксим" бе окървавен. После започнаха скандалите с корупцията и замесените в тях синове на министри. Последваха оставки, чистки в полицията и прокуратурата. И пак масови демонстрации.

Наяве излязоха и тайни договорки между Ердоган - баща и син, за спасяване на 30 милиона евро, придобити незнайно как. Отмъщението на премиера бе спирането на туитър. А няколко дни по-късно през тази седмица бе блокиран и YouTube. Ред е на фейсбук. Но това ще стане ясно след изборите. Ако победи Ердоган, тежко и горко им на социалните мрежи. И на хората с предпочитания към светската държава.

Който спечели Истанбул, той ще спечели и изборите, твърдят анализатори, наблюдавали дълги години електоралните настроения в Турция. И затова днес лекарите трябва да оправят гласните струни на премиера, който е насрочил последен митинг в мегаполиса преди решаващата битка.

Очаква се в неделя пред урните да застанат около 50 милиона гласоподаватели. Ердоган доста посмали прогнозата си и обяви, че около 38 процента ще са му достатъчни, за да победи. Това вероятно е така, но в същото време е намаление с 11 пункта от спечеленото на парламентарните избори през 2011 г., когато Партията на справедливостта и развитието постигна резултат от 49 на сто.

Турция е на кръстопът. Иска ли демократично бъдеще или все по-очертаващото се като диктатура управление на Ердоган, такива са коментарите на специалистите край Босфора. Изобщо местният вот всъщност се трансформира в "да" или "не" на Ердоган. В малките населени места е почти ясно, че бюлетините ще отидат за него. Но най-важно е колко доверие ще му бъде гласувано в големите градове, където живее повече от половината население, и най-вече в Истанбул и столицата Анкара. Защото дори и да бъде на първо място, ако резултатите за него са катастрофални в многомилионните мегаполиси, то управлението му ще продължи да бъде съпроводено с масово недоволство и с нови кървави сблъсъци по площадите.

Поставени на карта са свободата и основите на демокрацията, коментират днес много турски журналисти. Когато се спират социални мрежи, компании на опозиционери са заплашени с данъчни проверки, репортери са вкарвани зад решетките - това не е демокрация, затова утрешният вот е и въпрос на оцеляване на светските устои на държавата, се посочва в анализи в печата и местните сайтове.

Отвън погледната Турция вече е една ретроградна държава, със съжаление признават редица наблюдатели. Забраната на туитър бе последната капка, която преля чашата, но още с водните оръдия и полицейските палки срещу протестиращите през миналата година и с корупционните скандали, имиджа на Турция в света загрубя и стана непривлекателен. Дали си дават сметка властите, че в такава държава не се инвестират пари и колко тежки изглеждат от Брюксел подобни събития, а Анкара в същото време се стреми да стане член на Европейския съюз, риторично питат коментатори.

Всички въпросителни ще отпаднат утре. А, за да бъдат изборите по демократичните стандарти, 15 евродепутати от различни цветове, сред които и Слави Бинев, поискаха наблюдателна мисия в Турция.