Лечебното гладуване често е сочено като ефективен начин да се отслабне, то укрепва имунната система, подобрява функционирането на клетките, прочиства мозъка и т.н. Лекарите обаче се въздържат да го препоръчват, защото то има и много негативни страни, особено ако практикуващият го страда от различни заболявания. Нов хранителен режим ограничава диетата само до пет дни в месеца. При това той е напълно безопасен, твърдят учените. Резултатите от проучването бяха публикувани в сп.  Cell Metabolism. Участниците, които в продължение на три месеца следват този режим, намаляват рисковите си фактори за стареене, рак, диабет, сърдечно-съдови болести, пише "Вашингтон пост".

Приложена на опитни мишки, диетата повишила количеството регенеративни стволови клетки в органите им, включително и в мозъка, където нараснал броят на новите неврони. Те допринасят за по-добрата памет и учене. Какво се оказало при експерименталните мишки на средна възраст? Диетата редуцирала възпаленията, случаите на рак, загубата на костна маса се забавила, подобрени били когнитивните им способности, а имунната им система се засилила.

Въпреки че броят на участниците в изследването засега е много малък - едва 19 души - резултатите са толкова обещаващи, че изследовател от Университета на Южна Калифорния, който помага да се изготви режима  вече споменава, че ще се търси одобрение от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ, за да бъде официално препоръчвана на пациентите.

Един от авторите на проучването - Валтер Д. Лонго, който изучава дълголетието, описва идеята зад този режим като рестарт за човешкото тяло чрез изчистване на недействащите клетки и регенерирането на нови. Диетата в изследването, която изследователите наричат "Диета, имитираща гладуване", не е така крайна като истинското гладуване.

Какво представлява тя:

За 25 дни може да ядете каквото нормално хапвате - полезните и вредните неща.

През ден първи на диетата трябва да поемете само 1090 калории - 10% протеини, 56% мазнини и 34% въглехидрати.

От втория до петия ден дневното ви меня трябва да е 725 калории - 9% протеини, 44% мазнини и 47% въглехидрати.

По време на проучването участниците пият много чай от лайка и хапват зеленчукова супа.