Ще бъдат предложени законодателни промени, с които да бъде отложен във времето влизането на ценовия модел на електроенергията.

Това заяви зам.-председателят на парламента и говорител на ГЕРБ Димитър Главчев след среща с енергийния министър Теменужка Петкова и парламентарните партии, цитиран от БГНЕС.

Срещата бе по съвместна инициатива с председателя на парламента Цецка Цачева, която, обаче не присъстваше на нея. Идеята, по думите на Главчев, е била да се съберат ръководствата на парламентарните групи (ПГ) и Народното събтание да влезе в правата и задълженията, които има.

"В правата и задълженията на НС е да изслуша КЕВР (комисията е независим орган, б.р.). Затова предложихме това изслушване на всички ПГ. Постигнахме общо решение за провеждане на изслушване на КЕВР в сряда, 24 юни, като първа точка в пленарна зала, както и да се разгледа проект за решение, представен от Комисията за наблюдение на КЕВР", посочи Главчев.

На базата на този проект за решение ще бъдат предприети законови стъпки. Той поясни, че парламентарната комисия за наблюдение на КЕВР ще има извънредно заседание утре и ще излезе с доклад за проект за решение, което ще бъде разгледано в пленарна зала в сряда. 

"В рамките на изслушването ще може да чуем какво точно са имали предвид комисарите, когато предлагат ценовия модел от 1 юли. След това с проекта за решение ще имаме възможност да им предоставим възможностите за реакции така, че това, което предлагат да е възможно най-благоприятното за всички български граждани, както и за бизнеса", каза заместникът на Цачева.

"Идеята е за българските граждани да бъде постигнат максимално най-добрия модел за цена на тока при подходящите условия. Моля да няма никакви спекулации в намеса за независимост, въобще не е засягана независимостта на КЕВР. Всяка една власт, бъдейки независима, трябва да даде най-доброто от себе си, защото всички власти в синхрон трябва да произведат продукта, който е най-добър за обществото. Всички представители на управлението трябва да работят в синхрон без да се нарушава независимостта им, но хората очакват всяка една власт да дава най-доброто от себе си, за да може да бъде постигнат максимално добрия резултат", смята Димитър Главчев.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче не смята, че няма опит за намеса в решенията на ръководената от него комисия. Той изрази огорчение, че върху звеното има опити за упражняване на политически натиск и то от хора, които са заявявали, че то трябва да бъде политически независимо.  

По думите на Иванов, намаляване на добавката за бизнеса "задължение към обществото" може да има, но само след реализиране на допълнителни мерки за намиране на резерви. Такива към момента нямало.

Все пак Иван Иванов даде заявка, че в петък КВЕР ще вземе окончателно решение ще поскъпне ли от 1 юли токът за индустрията или скокът ще бъде замразен.