Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС) отправи покана към лидера на ДПС Лютви Местан да присъства на 8-ия редовен "София прайд", който ще се проведе на 27 юни. ДЕОС обединява протестиращи срещу кабинета на Пламен Орешарски, а участващите в него  определят себе си като "либерален проект".

В официално съобщение на партията се споменава, че основна цел на събитието е приемането и равното третиране на всички български граждани без оглед на сексуалната им ориентация или полова идентичност. От ДЕОС напомнят, че в устава на ДПС е записано, че движението е създадено, "за да допринесе за единството на всички български граждани, като се зачитат правата и свободите на малцинствата в България", което съвпада с целите на "София прайд".

"Като либерали ние от  ДЕОС каним лично Вас и Вашата партия, която е член на Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE) и на Либералния интернационал (LI), да се включите и рамо до рамо с нас да защитим гражданските права на едно неетническо малцинство.

#КОЙ, ако не Вие?…",
обръщат се към Местан от ДЕОС.

От ДЕОС определят партията си като "либерален проект на България с ясната цел да прекратим "управлението чрез сделки" и да въведем "управлението чрез закони".

Преди няколко месеца ДПС бе единствената партия, която категорично подкрепи промени в закона за защита от дискриминация, с които се предвиждаше специален текст, защитаващ хората, сменили пола си.