250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други тежки военни машини ще бъдат прехвърлени в общо 6 страни от Източна Европа, съобщи пред Ройтерс американският министър на отбраната Аштън Картър. Сред тях са България, Румъния, Полша, и трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония.

Колко точно от техниката ще пристигне у нас не е ясно, но всеки комплект оръжия ще бъде достатъчен за въоръжаването на една бойна рота или батальон и "ще отиде най-малко на временна основа в една от тези страни". Този "подвижен" арсенал, обясни Картър, ще обикаля из региона за обучение и военни маневри - само 70 са предвидени у нас тази година.

Целта на НАТО е да успокои притесненията на държавите в региона от руска агресия, и да позволи възможно най-бърз отговор при евентуална военна криза. Шестте държави са избрани заради стратегическото си положение, близо до тренировъчни полигони, което ще намали цената за транспортиране на военната техника за маневри.

Очаквано, Русия реагира остро на новината. Малко преди началото на европейската обиколка на Картър, която започна от Талин, Естония, високопоставен служител на руското военно министерство каза, че разполагането на тежка техника толкова близо на границата НАТО-Русия ще е най-агресивният ход на САЩ след края на Студената война, и обеща отговор от Москва, ако това се случи.

По-късно Путин обяви увеличаване на ядрения арсенал на Руската федерация с 40 междуконтинентални балистични ракети.