Гледам оня ден шегуват се колегите от руския тв канал ТНТ с прогнозата за времето. На 27 октомври 2115 г. температурата в Русия щяла да е различна. „В Москва, в Саратов, в Париж,в Милано и Сизран плюс 18 градуса. В района на Амазонка...” (виж клипа):

Боже, викам си, това само в Русия може да се случи – голяма държава, обаче Путин е един и съответно е на едно мнение с всички граждани. Или пък беше обратното... Без значение. Присъединяват хората през 2115 г. Париж и Милано единодушно, никакъв спор за Бразилската АССР, а Китай и Корея чудесно им се вписват в картата на Сибир.

Ръкопляскат, смеят се, радват се.

Това, ако беше у нас, жална им майка на метеоролозите. Честно ви казвам.

Първо - до 2115 г. времето е малко, за да се постигне национален консенсус дали трябва да се дава пълна прогноза или е по-правилно стратегически да се крият местата с лошо време. Второ тая работа без опорни точки, тролене, доста пари за PR, кандидатстване по европроекти и създаване на поне две-три временни анкетни комисии, няма как да се свърши. Предполага се, че в даден момент президентът ще сезира Конституционния съд, броят на членовете на Централната избирателна комисия ще се окаже неподходящ, а някоя политическа сила ще почне подписка за референдум. Междувременно ще се наложи и адски спешна промяна на конституцията в частта за свободата на всеки да мери температурата по избор (кеф ти Целзий, кеф ти Фаренхайт).

Съвсем не е изключено ДАНС да арестува някого, нахлувайки в дома му в 6 ч заранта, за да го свари по бели гащи, преди да е погледнал термометъра и да предугади как жегата завива зад ъгъла. Прокуратурата и съдът са ясни, при тях живачният стълб винаги е в зоната на здрача. Така, де, на замръзване.

Но най-важното е, че всеки политик в държавата ще има претенции за населените места, които трябва да се включат в прогнозата, без дори да говорим за присъединяване на чужди територии, респективно столици.

Както се казва, добре че Жан Виденов отдавна напусна политиката, че с неговите имперски амбиции „от Ванкувър до Владивосток” прогнозата за времето трябваше да я дават като сериал с повторение по малките часове. Но пък можеше доста спонсорски заставки да изтърпи.

Виж сега, откак БСП е пак на власт, Сергей Станишев най-много за Херсон да настоява, но пък със сигурност 12-те градуса на Бузлуджа ще ни ги съобщават в централните новини, като температурата ще се мери веднъж на слънце, веднъж в чинията – щото вътре е по-хладно и свежестта на столетницата се запазва по-дълго.

Кърджали, Ардино, Джебел, Сърница и Търговище също няма как да ни се разминат. В Дръндар обаче сигурно ще направят метеорологична станция, а за „Бояна” ще ни съобщават и температурата на водата (в басейна на сараите) и градусите на прословутото барбекю. Сигурна съм също, че все ще се намери сателит, който да ни предава и пресни данни от летящата чиния. Така де, това ДПС да не е само някаква междуетническа партия, междупланетна направо...

„Магистрала „Тракия”, при километър 49 на Ихтиман температура на въздуха 16 градуса, сравнително топло за сезона. При километър 63... Магистрала „Люлин”... София – спирка на метрото „Жолио Кюри” - 17 градуса, на „Г.М. Димитров” с 1 градус по-хладно поради естественото завихряне, което образува подземната железница... До пробива на бул. „Данаил Николаев”, в района на Банкя... И Бойко Борисов се смее, смее, щастлив, че като слънце огрява всяка спирка, подлез и тротоар, дори. Със сигурност и нещо за „западните партньори” трябва да има, това градусите на Берлин (зарад Меркел), на Брюксел и Дъблин, като нищо Емо Чолаков на сън да го бутнат и ще ги рецитира.

Реформаторите са лесни, те традиционно са относително силни в София, а за други населени места няма данни. Но температурата в „Драгалевци” ще ни я казват по традиция, мисля.

Но виж „Атака”... Като се изтъпани оня ми ти Волен и като ревне чутовно: „България на три морета”, че после това Хавана, това Париж, това „Луфтханза”, летище „Варна”, ресторанта в Брюксел... бедна ни е географията, братче!

Не знам защо, ама веднага си спомням за един познат, който сутрин четеше новините по радиото, придавайки им „добавена стойност”: „Връх Мусала – дванайсе грама”! Това в скоби, че не се сещам защо точно тук си го спомних.

Абе, Москва къде я забравих...

Обаче за Бареков най ми е зор. Да не дава Господ парламент да види, че като го знам как плаче за бедните във всяка махала и паланка, явно целите новини ще са прогноза за времето. Не, че вече не са, де. Градусите в Богданов дол – с предимство!