„Изборният туризъм може да бъде ефективен, ако ние сме безразлични към безобразията на кметовете”.

Това заяви пред Нова тв социологът и говорител на ЦИК Цветозар Томов по повод незаконните адресни регистрации преди местните избори. Прокуратурата вече започна да заличава регистрации в населени места в пет области - Видин, Монтана, Бургас, Шумен и Кюстендил, след установяването на множество нарушения.

Според Томов законови промени в тази ситуация не са необходими, защото Законът за гражданска регистрация дава достатъчно възможности на общинските власти да контролират процеса.

„Човекът, който иска настоящ адрес, трябва да покаже или документ за собственост, или наемен договор. Стигаме обаче до момента, че ако някъде има опит за изборен туризъм, виновен е кметът. Ако не искаме да търпим това явление, нека не гласуваме за него и тогава той няма да е заинтересован да вкарва хора", обясни социологът.

Според него е важно да се говори за това и да се знае къде се случват големите измами, за да се настройва населението да си защитава правата.

"Ако има достатъчно обществен шум, тези, които се опитват по този начин да печелят избори, ще се скатаят, защото ще губят гласове, а няма да печелят", смята Томов.