Писмо към президента Росен Плевнелиев с молба да наложи вето е следващият ход на БСП срещу промените в здравното осигуряване, гласувани миналата седмица на второ четене. Това разкриха депутатите на столетницата Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова и Филип Попов пред журналисти в парламента.

"Ние ще използваме абсолютно всички инструменти и лостове, които има опозицията, за да спрем това безумие, заяви твърдо Мерджанов. - След гласуването, вторият инструмент, който имаме е да напишем писмо и да уведомим президента, който е в правото си да наложи вето на законопроекта."

Главното възражение на БСП е за липсата на ясни критерии как ще стане разделянето на здравноосигурителния пакет на основен  и допълнителен - идеята на здравния министър Петър Москов след много спорове в НС мина на 16-и този месец на второ четене.

"Тезите, които се развиват като хипотези, най-вече от министъра, че в първия пакет ще бъдат социално значими заболявания, във втория - социално незначими, вероятно той се готви да разпредели хората на две групи - социално значими и незначими, са несъстоятелни, и това е тежък удар върху здравноосигурителната система в България, която се основава на три основни принципа - солидарност, равен достъп до здравната система, а тук това се нарушава", обясни още Мерджанов, като изброи само два от тях.

Попов пък подчерта, че вече гласуваният законопроект нарушава чл. 52 на Конституцията, който гарантира на всички достъп до безплатна медицинска помощ.

"Видно е, че тези права не могат да бъдат спазени, и няма да бъдат спазени", каза червеният депутат.

Корнелия Нинова описа изводите от все още неслучилата се реакция на президента:

"От реакцията му ще съдим за това държавен глава на цялата нация ли е, или отново ще вземе страната на силните. Второ - загрижен ли е за здравето на народа си, или ще вземе решение от други мотиви. И трето - държавният глава ще спазва ли върховния закон на държавата - Конституцията, или ще я пренебрегне с други мотиви и други цели."

В отговор на журналистически въпрос червените обявиха, че ако президентът не отговори на писмото им, ще търсят и другите възможни варианти за вето - чрез омбудсмана и Конституционния съд.

Днес БСП подаде в КС искане срещу изтегления от настоящото правителство външен дълг от 16 млрд. лв.