Франция реагира остро на разкритията за подслушването на трима президенти на страната като заяви, че подобни действия са недопустими.

"Това е недопустимо между съюзници", заяви говорителят на френското правителство Стефан льо Фол, цитиран от АФП, малко преди провеждането на извънреден Съвет по сигурността в Париж с участието на президента Франсоа Оланд, министри от кабинета и високопоставени началници от въоръжените сили и разузнаването.

"Със сигурност ще бъдат поискани обяснения от Вашингтон", посочи Льо Фол пред новинарската телевизия I-Télé.

Късно снощи сайтът "Уикилийкс", който разпространява информация за дейността на Вашингтон и американските тайни служби, публикува данни, според които американската Агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала телефонните разговори и е следяла имейлите на трима френски президенти - Жак Ширак, Никола Саркози и настоящия Франсоа Оланд, както и на техните най-близки помощници. Подробности за това се съдържат в пет секретни доклада на агенцията, предоставени от сайта на две френски издания – в. "Либерасион" и сайта "Медиапарт".

След провеждането на Съвета по сигурността от Елисейския дворец заявиха в съобщение, че Париж няма да търпи посегателство срещу своята сигурност от страна на чуждестранни специални агенции. "В края на 2013 г. американските власти бяха поели ангажимент да не подслушват свои съюзници и трябва да им се напомни да ги спазват стриктно. Тези действия са неприемливи", подчерта Елисейският дворец.

Същата година сайтът "Уикилийкс" отново публикува данни, според което САЩ са подслушвали телефона на германския канцлер Ангела Меркел. Берлин реагира остро на разкритията, но въпреки това отношенията между двете държави останаха близки.

Заради разкритията френското външно министерство привика американският посланик във Франция Джейн Хартли, съобщиха дипломатически източници. По-късно днес тя ще трябва да проведе среща с представители на властта, на която ще бъдат обсъдена изнесената информация.

Реакция на скандала дойде и от един от основните критици на политиката на САЩ във Франция – лидерът на десния "Национален фронт" Мари льо Пен.

"Разобличенията на сайта "Уикилийкс" са извънредно сериозни. Това подслушване представлява пряка заплаха за нашата национална независимост, суверенитет и сигурност", подчерта Льо Пен в свой коментар. Тя настоя за категорична реакция и по-конкретно Франция още днес да се оттегли от преговорите за сключване на договор за Трансатлантическо икономическо партньорство.