Приближеният на Владимир Путин руски депутат Александър Бабаков е получил френска виза, въпреки че е включен в черния списък на ЕС. Така той се е движел из Шенгенското пространство и вероятно е имал желанието да влезе в България, но така и не го е направил.

Това научи Клуб Z от отлично информирани източници.

Бабаков - бивш зам.-председател на Думата, е човекът, опитал през 2013 г. да предложи подкуп на българския зам.-министър Божан Стоянов с цел улесняване на строителството на "Южен поток", според "Ню Йорк таймс".

Божан Стоянов. Снимка БГНЕС

Руският депутат се намирал в Шенгенското пространство през ноември 2014 г. Той бил включен в черния европейски списък два месеца по-рано. България не е в Шенген, но на нейна територия могат да влизат хора, получили визи от някоя от страните, членки на свободната от граници зона.

Проверката на Клуб Z бе по повод публикация на гтерманския в. "Билд". Според изданието неназован приближен на Путин, който фигурира в черния списък на ЕС, е получил виза от българските власти чрез измама. Руският функционер получил разрешение да влезе у нас по хуманитарни причини. Според германската разузнавателна служба той симулирал болест, а за такива случаи понякога се допускат изключения. По време на престоя си в България обаче руснакът водил делови преговори вместо да се лекува.

"Нашата информация е, че човек от черния списък е бил в страна от Шенген. Не знаем нито коя е тя, нито кой е човекът", заявиха за Клуб Z от българското външно министерство.

Източниците, с които се свързахме, ни увериха, че става дума за скандалния Алексей Бабаков.

Скандалът с Бабаков

 

На 31 декември - последния ден на 2014 г., в. "Ню Йорк таймс" публикува голяма статия, озаглавена "Как Путин изкова сделката за провалилия се газопровод".

Описана бе среща, станала според изданието през пролетта на 2013 г. в софийския пура бар La Casa Del Habano.

Факсимиле от публикацията на в. "Ню Йорк таймс"

Там Божан Стоянов - зам.-министър на икономиката и енергетиката в служебното правителство на Марин Райков, бил поканен от свой познат за едно питие.

"Бях изненадан, когато заедно с него се появи и Александър Бабаков", спомня си Стоянов пред "Ню Йорк таймс". "Още от началото стана ясно, че той се интересува от моето мнение за газопровода. Обясних, че от него България няма да намали зависимостта си от руски газ, а ползите за икономиката ? ще са малки. Но Бабаков не се интересуваше от ползите от проекта, а с няколко думи той каза, че ще ми помогне много, ако участвам и помогна за него. Не ми хареса предположението му, че ще стоя настрани и ще забравя националните интереси на България", допълва бившият зам.-министър.

Същият Бабаков е човекът, осигурил заем от 9 милиона евро от Кремъл за френската крайно дясна партия Национален фронт на Марин Льо Пен, писа тогава "Ню Йорк таймс".

Източниците на Клуб Z обърнаха внимание на този факт и казаха, че той може да има връзка с издаването на френска виза.

Кой е Бабаков

 

Оглавяваният от руския блогър опозиционер Алексей Навални Фонд за борба с корупцията установи преди време, че Бабаков притежава във Франция имение с площ 109 декара на стойност 16 милиона долара, както и апартамент в центъра на Париж.

В момента Александър Михайлович Бабаков (52 г.) заема длъжността "Специален представител на президента по взаимодействие с организациите на съотечествениците зад граница".

С края на комунизма той зарязва преподавателската си работа по икономически науки в Московския държавен университет и се впуска в бизнеса. Насочва се главно към енергетиката и разширява сферата на дейността си в Украйна.

През 2004 г. Бабаков влиза и в политиката. Сменя няколко партии, за да се присъедини към "Справедлива Русия". Всъщност тя е само един придатък или "патерица" на "Единна Русия" на Владимир Путин. А от 2011 г. богаташът вече е в Партията - тази с главно П, оглавявана от Путин.