Руският президент Владимир Путин подписа указ за удължаването с още една година на контрасанкциите срещу ЕС, предаде ТАСС.

Указът влиза в сила още от днес. Путин поръча на премиера Дмитрий Медведев да подготви необходимите документи за реализирането му.

Президентът обясни, че правителството се обърнало към него с писмо де бъда продължени мерките, приети срещу някои страни. Според него контрамерките на Москва щели да бъдат добър ориентир за родните селскостопански производители.

В такива случаи Русия винаги е изхождала от принципа на взаимността, изтъкна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Тя не е била инициатор, но щяла да действа сега по взаимния принцип, тъй като ЕС също удължил санкциите срещу Москва.

Списъкът със стоки, за които се отнася руското ембарго, е практически непроменен. Добавени са само биоматериали и личинки за развъждането на риби и миди.

Според министъра на селското стопанство Александър Ткачов пък санкциите на Запада дори се оказали полезни за Русия.

"Благодарни сме на нашите европейски и американски колеги, които ни накараха да погледнем по друг начин на селското ни стопанство, накараха ни да намерим запаси, да разкрием потенциала ни", изтъкна той.

И допълни, че в условията на санкции аграрният сектор бележи ръст.