В командните центрове на НАТО в България, Естония, Полша, Латвия, Литва и Румъния ще работят по 40 служители, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след първия ден от заседанието на министрите на отбраната от пакта в Брюксел. В срещата участва и българският военен министър Николай Ненчев. 

Центрове ще заработят до края на годината, а една от техните задачи ще бъде да изработват предварителни планове за действие.

На срещата било решено числеността на силите на пакта за бързо реагиране да бъде 40 000 души - три пъти повече от предвидените по-рано тази година 13 хил. военни.

Министрите са подкрепили въвеждането на нова концепция за предварително планиране. Обсъдено било още да бъдат разкрити още изнесени командни центрове, освен посочените шест. Седем държави от пакта са предложили да бъдат домакини на такива центрове, съобщи Столтенберг, цитиран от "Дневник".

Той приветства и намеренията за разполагане на американско тежко въоръжение в Европа. Допълнителното подсилване на силите на алианса за бързо реагиране включвало допълнителна тежка техника, повече разузнаване и транспортна авиация.

Внимателно оценяваме действията на Русия в ядрената сфера, включително риториката по този въпрос. Това е много сериозна тема, много е важно да се отнасяме към нея внимателно, прозрачно и предсказуемо. Действията на Русия в тази област са неоснователни и дестабилизиращи”, коментира още Столтенберг.