Натрупаната умора от днешния парламентарен ден, в който депутатите решаваха инфарктно за задържането на цената на тока и за падането на банковата тайна, се отрази на хъса на народните представители и те набързо, без дебат приеха и отхвърлиха на първо четене общо девет проекта за изменения в Наказателния кодекс. Така безмълвно, те приеха две идентични предложения, за които много парламенти преди настоящия 43-и водеха ожесточени битки - за отпадане на давността за престъпленията на комунистическия режим.

Двата законопроекта за изменения на НК са на ДПС и на Реформаторския блок в съчетание с депутати и от ГЕРБ. Очакваше се днес депутатите от Движението и Блока да влязат в люта битка с тези на БСП, но когато парламентарната шефка Цецка Цачева обяви дебата за открит, залата остана безмълвна. 

Коментари нямаше и по друго спорно предложение за ремонт в НК - на Патриотичния фронт. По него се очакваше да спорят най-вече депутатите на ДПС. ПФ предложи затвор за агитация на език, различен от българския. Санкцията трябваше да е лишаване от свобода до три години и глоба от десет до двадесет хиляди лева. Сред другите им предложения беше и налагането на сериозни санкции за купуването на гласове и именно тях от Фронта изтъкнаха като мотив проектът им да бъде подкрепен. За затвора за агитация на чужд език не споменаха и дума.

В крайна сметка депутатите отхвърлиха предложенията на ПФ, но приеха тези на Движението и Блока за давността. Четин Казак от ДПС се опита да се аргументира защо е гласувал "против" проекта на патриотите, определяйки като "мракобесен" тектът за агитацията. Но на няколко пъти, с аргумента, че всички са уморени и трябва вече да си ходят, както и че Казак не се е възползвал от времето обявено за дебати, го поряза в изказването му.

Филип Попов пък стана да брани честта на БСП по законите за комунизма, но го последва участта на Казак.

Темата с давността за престъпления като възродителния процес, трудовите лагери и пр. се бе превърнала в разменна монета между партиите в миналия парламент, но до изменения в НК така и не се стигна.