Срещата на върха на ЕС днес и утре няма да реши гръцката криза. Нова среща на Еврогрупата (финансовите министри на Еврозоната) е насрочена за събота. 

Тя ще е петата подред за малко повече от седмица, през която тук, в Брюксел, два пъти се събираха и 19-те държавни и правителствени ръководители на страните от общата валута.

"В началото имаше около два часа дискусия за Гърция", каза пред Клуб Z вътрешен източник от днешния Европейски съвет, пожелал анонимност. "Изказаха се десетина лидери, включително гръцкият премиер. Имаше ясно съгласие, че не е за срещата на върха да води преговори по неща като ставките за ДДС и пенсионните надбавки. Това трябва да става на съответните нива. Така че днес или утре среща на върха на Еврозоната няма да има".

Друг източник съобщи, че между изказалите се е бил и българският премиер Бойко Борисов. Той припомнил на колегите си, че средната пенсия в България е 180 евро на месец, но това не й пречи да изпълнява европейските изисквания за стабилни публични финанси. Българският премиер заявил също, че срещите на върха на ЕС твърде много се занимават с Гърция, макар да има и други държави с проблеми.

Гърция и институциите, с които тя преговаря - Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) - не можаха да представят на лидерите и на финансовите им министри споразумение за реформи на дълбоко задлъжнялата страна, което да им позволи да освободят замразеното от почти година спасително финансиране за нея.

Ако не го получи до вторник, Гърция е заплашена да фалира, защото тогава е крайният срок да плати вноска от 1,6 млрд. евро към МВФ, а няма пари за това. Дефолт по този дълг заплашва да предизвика банкова криза и излизане на страната от Еврозоната.

Три срещи на Ципрас с шефовете на изброените институции - Жан-Клод Юнкер, Марио Драги, Кристин Лагард  - и с председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум - вчера следобед, снощи и тази сутрин - не произведоха никакъв резултат. Пред журналистите Ципрас демострира добро настроение, подминавайки ги усмихнат и с вдигнат палец, но без никакъв коментар.

Институциите пратиха на финансовите министри своя проект, с който гърците не са съгласни, техният финансов министър Янис Варуфакис отиде там с подготвено в последния момент алтернативно предложение. 

Германският финансов министър Волганг Шойбле каза пред журналисти, че след някои отстъпки миналия петък днес Атина пак се е върнала към старите си по-твърди позиции.

Събота изглежда като последен реален шанс за споразумение. В следващите дни, дори то да бъде постигнато на масата на Еврогрупата, остава твърде малко време за юридическите процедури в Гърция и в останалите страни от еврото, които ще позволят то да бъде приложено, което е условие да бъдат отпуснати парите.

Появиха се и съмнения дали такова споразумение може да мине през гръцкия парламент, където депутати от мнозинството и министри заплашиха да гласуват против клаузи, които противоречат на предизборните обещания да управляващата СИРИЗА да скъса с режима на бюджетни икономии.