БСП събира подписи за искане до Конституционния съд за отмяна на новите правила за избор на управител на БНБ. Според социалистите има съмнения за нагласеност на избора и че управляващите се опитват да го предопределят.

"Искането до КС е за частична отмяна на решението, с което се приеха правилата за избор на нов управител. Още при приемането им възникна спор," обясни депутатът Чавдар Георгиев.

Освен БСП, в подписката са се включили депутати и от "Атака", и от Патриотичния фронт. Събрани са около 60, повече от нужните 48 за подобен иск.

"Оставяме подписката отворена, ще изчакаме до сряда и тогава ще внесем искането до КС. Целта е да се извърши нова, съвсем прозрачна процедура и при демократични правила да се проведе изборът на управител на БНБ, за да е съвсем безспорен", каза още Георгиев.

Жельо Бойчев пък отбеляза, че е несериозно управляващата коалиция да представя различни кандидати и да не може да се обеднени около кандидатурата на един от тях. 

Социалистите посочиха и друг проблем - че всеки независим депутат може да посочи свое предложение за шеф на БНБ според правилата, но парламентарните групи могат да излъчат само по един.

Общо четирима са кандидатите за губернатор на Централната банка. Димитър Радев има подкрепата и на ГЕРБ, и на Реформаторите, Григорий Вазов е предложението на Патриотите, АБВ предложи Виктор Йоцов, а от ДБГ (РБ) внесоха кандидатура и на Бисер Манолов.