АТИНА - Премиерът Алексис Ципрас обяви, че свиква референдум на 5 юли за това дали Гърция да приеме предложено от кредиторите споразумение, което да спаси Гърция от фалит.

"Тези предложения, които ясно нарушават европейските правила и основните права на труд, равенство и достойнство, показват, че целта на някои партньори и институции беше не жизнеспособно споразумение за всички страни, но вероятно унижението на цял народ", каза той в телевизионно обръщение към нацията.

Той го направи часове, след като отхвърли като "неадекватни" предложенията, направени му от Еврозоната, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Освен програма за икономии, те включваха и спасително финансиране за 15,5 милиарда евро през идните пет месеца.

Гръцкото правителство ще поиска удължаване с няколко дни на сегашното споразумение за реформи срещу спасиелни заеми, което изтича на 30 юни, каза Ципрас.

Преди да замине от Брюксел, Ципрас обвини Европа, че изнудва страната му в нарушение на своите основополагащи принципи.

"Основополагащите принципи на Европейския съюз са демокрация, солидарност, равенство и взаимно зачитане. Той не почива на изнудване и ултиматуми", каза той пред журналисти. "Никой няма право да застрашава тези принципи".

Очаквайте подробности.